X

Uniunea Europeană şi Serbia au semnat un acord privind gestionarea frontierelor

Uniunea Europeană şi Serbia au semnat marţi un acord care extinde raza de acţiune a Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) în acest stat din Balcanii de Vest candidat la aderare la UE, relatează dpa, potrivit agerpres.

Acordul permite Frontex să asiste Serbia în gestionarea frontierelor, să efectueze operaţiuni comune şi să desfăşoare echipe în regiuni ale Serbiei de la graniţa cu UE.

Citește și : Ashraf Ghani revendică victoria asupra jihadiștilor în Afganistan

Serbia, care negociază în prezent cu Bruxelles-ul pentru aderarea la blocul comunitar, se învecinează cu state membre ale UE precum Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia.

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, care a semnat acordul în numele UE, a mulţumit Serbiei pentru “eforturile în vederea asigurării unei cooperări mai strânse cu UE în ceea ce priveşte gestionarea frontierei şi a migraţiei”. “Acest lucru este atât în interesul Serbiei cât şi al UE”, a spus el, adăugând că acordul ”aduce acest stat vecin mai aproape de UE”.

Citește și : Zelenski se declară ‘obosit’ de scandalul legat de Trump şi Burisma

Serbia se află pe traseul migraţiei balcanice, folosit de peste un milion de migranţi în 2015 şi 2016.

Ţări de pe acest traseu şi-au închis graniţele pentru migraţia ilegală în 2016, dar zeci de mii de migranţi continuă să folosească această rută în încercarea de a se stabili în ţări mai bogate ale Europei.

Tags: acordBalcanii de vestFrontexserbiaUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora