X

Uniunea Europeană se teme că propunerea sa comercială rămâne ”insuficientă” pentru Trump

Miniştrii Comerţului europeni se tem că propunerea comercială a UE în vederea descurajării lui Donald Trump să aplice taxe vamale punitive oţelului şi aluminiului european rămâne ”insuficientă”, lăsând să se vadă primele ”fisuri” între ei, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Oare va fi suficientă (oferta UE)? Sincer, eu nu sunt sigură”, a avertizat comisarul european însărcinat cu Comerţul Cecilia Malmström marţi, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

Citește și : Ministrul palestinian al afacerilor externe cere CPI să lanseze „imediat” o anchetă asupra presupuselor crime de război din Gaza

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne europene s-au pus de acord săptămâna trecută, într-un summit la Sofia, asupra a ceea ce sunt pregătiţi să pună pe masă cu scopul de a scăpa de impunerea unor taxe vamale de 25% oţelului şi de 10% aluminiului, anunţate în martie de Donald Trump şi de care UE este scutită provizoriu, până la 1 iunie.

Liderii europeni, care exclud să negocieze ”cu pistolul la tâmplă”, se declară de-acum pregătiţi să discute, în cazul unei scutiri definitivă despre un acord comercial ”restrâns” cu Statele Unite şi să-şi deschidă piaţa gazelor naturale americane.

CONTRAMĂSURI

Această propunere, elaborată după săptămâni de discuţii între Malmström şi omologul său american Wilbur Ross, vizează să pună capăt riscului tot mai puternic al unui război comercial cu Statele Unite, cu atât mai mare cu cât China tocmai s-a înţeles cu Washingtonul să-şi suspende creşterea nivelului taxelor vamale.

”Argumentele noastre în vederea negocierii sunt să dăm Statelor Unite stimulente să ne scutească”, dar ”nu avem motive să fim optimişti”, a rezumat o sursă diplomatică.

Niciun ministru nu a risccat miercuri să anticipeze reacţia lui Donald Trump, căruia-i revine decizia finală cu privire la o eventuală scutire a UE, ce a beneficiat deja de două scutiri temporare.

”Trebuie să ne pregătim de diverse scenarii”, mai ales cel în care taxele americane ar fi aplicate definitiv UE, a declarat Malmström.

În acest caz, Bruxellesul  a pregătit contramăsuri cu privire la o listă de produse americane emblematice, precum untul de arahide, blugii sau burbonul, care ar putea să fie implementate în deplină legalitate începând din 20 iunie.

”Suntem aliaţi, dar nu suntem vasali. Astăzi de un moment al adevărului pentru UE”, a insistat secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Externe Jean-Baptiste Lemoyne.

”Putem şi trebuie să facem comerţ unde vrem, când vrem, cu cine vrem”, a pledat el.

TTIP NEPOPULAR

Acordul comercial ”restrâns” imaginat de UE cu Statele Unite se va concentra asupra scăderii nivelului taxelor vamale la anumite produse industriale – dar nu agricole – şi asupra deschiderii pieţelor publice.

Discuţiile vor viza mai ales vehiculele, un sector strategic atât la Berlin, cât şi la Washington.

Germania este foarte favorabilă acordului, spre deosebire de Franţa, care se teme să vadă reapărând spectrul foarte nepopularului TTIP (sau Tafta) – marele acord comercial aflat în punct mort de la venirea la putere a lui Donald Trump.

”În cazul unei dezescaladări nu doar cu privire la oţel, dar şi la alte produse, şi având în vedere problemele cu Iranul sau Rusia, noi riscăm mai mult decât nişte simple repercusiuni economice”, a declarat ministrul german al Economiei Peter Altmaier, a cărui ţară are cel mai mult de pierdut de pe urma unui război comercial cu Statele Unite.

Citește și : Emmanuel Macron va efectua prima sa vizită oficială în Rusia pentru găsirea unor ‘puncte de acord’ cu Vladimir Putin

Aceste prime semne de divergenţă între europeni ”ameninţă mai ales să iasă la lumina zilei odată ce Donald Trump îşi va lua decizia”, a subliniat marţi o sursă europeană.

La cererea Statelor Unite, UE este de asemenea de acord să deschidă discuţii în vederea ”aprofundării relaţiilor în domeniul energetic, mai ales în domeniul gazelor naturale lichefiate”.

Sub efectul unui boom al gazelor de şist, sectorul a devenit strategic în Statele Unite, care caută să facă concurenţă Rusiei, principalul furnizor al UE pe piaţa europeană.

Europenii propun totodată să se iniţieze un dialog cu Statele Unite în domeniul cooperării cu privire la reglementări – care are un contur încă vag – şi unei reforme a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Tags: bruxellesCecilia MalmströmChinaStatele Unitetaxe vamaleTrumpUEwashington
Categorii: Știrile zilei