X

Uniunea Europeană ar trebui să facă din integrarea Balcanilor o ‘prioritate’

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat marţi, la Sofia, că Uniunea Europeană ar trebui să facă din integrarea Balcanilor o ‘prioritate’, în momentul în care Bulgaria se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează agerpres .

‘Este o regiune care trebuie să fie o prioritate’, a declarat Tajani, subliniind importanţa ‘procesului de aderare a unui număr de ţări balcanice’ şi salutând ‘expertiza’ Sofiei în acest dosar.

Preşedintele Parlamentului European a făcut aceste declaraţii la sfârşitul unei întâlniri cu guvernul bulgar, care va prelua, în primul semestru din 2018, preşedinţia Consiliului UE, pentru prima dată de la aderarea ţării la UE în 2007.

Citește și : Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa în Irak într-un atac sinucigaş cu maşină-capcană

Premierul bulgar Boiko Borissov insistă cu regularitate pe lângă Bruxelles să confirme perspectiva europeană a ţărilor din fosta Iugoslavie, dintre care numai Serbia şi Muntenegru desfăşoară în prezent negocieri de aderare la UE.

Borissov a declarat marţi că există ‘o şansă uriaşă de a vedea progrese reale în această privinţă, în pofida reticenţei unei părţi a opiniei publice europene faţă de ideea unei noi extinderi’.

În afară de Serbia şi Muntenegru, patru state balcanice rămân excluse din UE: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Macedonia.

Premierul Borissov a făcut de asemenea apel marţi la o ‘normalizare a relaţiilor UE cu Ankara’, care au fost grav afectate după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia.

El a insistat în special asupra continuării acordului privind migraţia încheiat în martie 2016: ‘Acordul cu Turcia privind migranţii, cele trei milioane de persoane care sunt acolo, trebuie respectat cât mai mult posibil, astfel încât aceştia (migranţii) să rămână dincolo de graniţele UE’, a spus el.

Bulgaria are o frontieră comună cu Turcia cu o lungime de 259 de kilometri.

Tags: Antonio TajaniBulgariaintegrarea BalcanilorPreşedintele Parlamentului Europeansofiauniunea europeana
Categorii: Diaspora