Universitatea Central Europeană se plânge că este forţată de guvernul de la Budapesta să plece din Ungaria

Publicat:

Universitatea Central Europeană (CEU), finanţată de investitorul şi filantropul american de origine ungară George Soros, s-a plâns joi că este forţată de guvernul de la Budapesta să plece din Ungaria şi a anunţat că va deschide un campus pentru noii studenţi la Viena, în cazul în care până la 1 decembrie a.c. nu va primi garanţii privind libertatea academică, relatează Reuters şi MTI, potrivit Agerpres.

“Nu putem funcţiona legal în Ungaria ca instituţie liberă acreditată de SUA. Suntem forţaţi să plecăm dintr-o ţară care ne-a fost cămin timp de 26 de ani”, a denunţat într-o conferinţă de presă preşedintele şi rectorul CEU, Michael Ignatieff.


Citește și : SUA: Pachet suspect adresat fostului vicepreşedinte Joe Biden

Într-un comunicat al universităţii se subliniază că guvernul premierului Viktor Orban menţine incertitudinea în ce o priveşte de peste un an, timp în care nu s-a putut ajunge la un acord oficial cu privire la statutul instituţiei.

CEU precizează că, dacă problemele legate de statutul său legal în Ungaria nu se rezolvă până la 1 decembrie, va deschide în 2019 un campus la Viena pentru a primi noi studenţi, deşi va încerca să păstreze la Budapesta o parte cât mai mare din activităţile de cercetare şi educaţie.

Universitatea fondată la Budapesta de Soros la începutul anilor 90 a anunţat în octombrie 2017 că a încheiat un memorandum cu Bard College din New York pentru a desfăşura acolo activităţi educative, astfel încât să se conformeze unei noi legi din Ungaria în baza căreia instituţiile academice finanţate din străinătate trebuie să îndeplinească exigenţa de a avea un corespondent (sediu şi programe de studiu) şi în ţara lor de origine. Însă la şedinţa de joi a CEU prorectorul Enyedi Zsolt a indicat faptul că prin intermediul Ambasadei SUA la Budapesta au sosit semnale că guvernul ungar nu este dispus să semneze convenţia internaţională cu New Yorkul pentru ca memorandumul să se poată concretiza.

Citește și : Trump acuză presa tradiţională că este ”în mare parte” responsabilă de ”furia” din SUA

Controversata lege privind instituţiile academice cu finanţare din străinătate a fost adoptată în aprilie anul trecut. Termenul iniţial mai scurt până la care instituţiile de învăţământ străine trebuie să i se adapteze a fost extins până la 1 ianuarie 2019. Legea a fost criticată de Comisia Europeană, care pe 4 octombrie anul trecut a trimis Ungariei un ‘aviz motivat’, a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra unei alte legi adoptate de Budapesta, respectiv cea care impunea obligaţii specifice anumitor categorii de ONG-uri şi care, potrivit criticilor, îl vizează tot pe George Soros.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.