X

Universitatea din București i-a retras titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Ion Antonescu

Senatul Universității din București a decis să-i retragă mareşalului Ion Antonescu titlul de Doctor Honoris Causa, scrie Adevărul, conform RADOR.

Potrivit ziarului, acest pas se explică prin faptul că vinovăția sa în crimele de război din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este dovedită, la fel și cooperarea cu Germania nazistă. “De altfel, pe tot parcursul guvernării sale autoritare, mareșalul a manifestat o puternică atitudine antisemită, fapt care a fost exprimat public de nenumărate ori. Ca atare, chiar dacă numărul evreilor români și al evreilor din teritoriile aflate sub administraţia României uciși în timpul Holocaustului nu poate fi stabilit cu exactitate, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România a ajuns la concluzia că, în perioada respectivă, în România și în teritoriile aflate sub controlul său între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost uciși sau au murit ca urmare a represiunii” – a adăugat universitatea.

Citește și : O nouă moarte suspectă în Rusia: un oficial a căzut de la fereastră la Sankt Petersburg

Într-o instituție de învățământ din București, responsabilitatea lui Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina și Transnistria este indiscutabilă, iar acordarea titlului de Doctor Honoris Causa s-a produs în condiţiile unor abateri.

Universitatea a mai subliniat că nu poate asocia instituția cu mareșalul-dictator, care a fost împușcat în mai 1946, și a decis să verifice toate cazurile de conferire a titlurilor de Doctor Honoris Causa din istorie.

Citește și : Ucraina şi Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri

Tags: al Doilea Război MondialbasarabiaBucovinaComisia Internațională pentru Studierea HolocaustuluiDoctor Honoris CausaIon AntonescuRomaniaTransnistria
Categorii: Diaspora