Universitățile de pe cele două maluri ale Prutului susțin parcursul european al Republicii Moldova

Publicat:

Universitățile de pe cele două maluri ale Prutului susțin parcursul european al Republicii Moldova

Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova susțin parcursul european al Republicii Moldova și vor conlucra activ pentru a sprijini aderarea țării la Uniunea Europeană. Consiliul român va întreprinde toate demersurile pentru a sprijini consiliul din Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline în Asociația Universităților Europene, precum și alte structuri asociative europene. O rezoluție care prevede acest lucru a fost adoptată la o ședință comună desfășurată la Chișinău, transmite IPN.

Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a precizat că implementarea celor prevăzute în rezoluție va însemna o nouă etapă în dezvoltarea universităților din Moldova. Problemele ce țin de dezvoltarea universităților, de autonomia universităților, au o importanță deosebită. Astăzi, ne dorim o mai mare autonomie educațională, financiară, managerială și asta va oferi posibilitatea pentru o dezvoltare a universităților din Republica Moldova, a spus Emil Ceban.


Citeștee și: Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei

„Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova solicită guvernelor din România și Republica Moldova să susțină eforturile universităților din cele două țări în vederea participării la programe și proiecte comune în domeniul educației, cercetării și internaționalizării, precum și în scopul sprijinirii mobilităților, în beneficiul studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor din universitățile din ambele țăriˮ, a citat din rezoluție președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, Sorin-Mihai Cîmpeanu.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, a apreciat că mai multe inițiative discutate anterior au fost implementate, precizând că aspectul de colaborare este foarte important pentru universități.

Rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Mihnea Cosmin Costoiu, a subliniat că integrarea europeană a Republicii Moldova va aduce universităților și tinerilor, studenților și profesorilor din Moldova avantajele majore de care au beneficiat și comunitățile academice din România. „Am venit să explicăm cât de important este să sprijinim această integrare în structurile europene, nu doar cele instituțional statale, ci și ale universităților noastre. Este extrem de importantă direcția în care s-au angajat colegii din Moldovaˮ, a spus rectorul.

Universitățile României și-au exprimat deschiderea de a organiza în interiorul campusurilor lor secții de vot, la solicitarea autorităților de la Chișinău, unde să poată vota studenții din Republica Moldova la alegerile și referendumul din 20 octombrie.

Ședința comună de lucru între Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova a fost organizată cu ocazia a 60 de ani de la fondarea Universității Tehnice a Moldovei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Creatorul serialului Peaky Blinders plănuiește să deschidă un studio în LA: ‘Ne pregătim pentru producții mari’

Creatorul serialului Peaky Blinders plănuiește să deschidă un studio în LA: 'Ne pregătim pentru producții mari' Creatorul serialului Peaky Blinders a anunțat că va deschide...

Festivalul etniilor din Soroca a ajuns la cea de-a 23-a ediție

Festivalul etniilor din Soroca a ajuns la cea de-a 23-a ediție Reprezentanții tuturor etniilor din Soroca s-au adunat astăzi, 14 septembrie, la festivalul lor. Fiecare...

62 de apeluri pe zi. Un român a sunat la 112 de peste 15 mii de ori şi a jignit operatorii

62 de apeluri pe zi. Un român a sunat la 112 de peste 15 mii de ori şi a jignit operatorii Peste un milion şi...

Noi sancțiuni anunțate de SUA pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova

Noi sancțiuni anunțate de SUA pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova salută decizia autorităților SUA care sancționează tentativele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.