X

UNRWA are nevoie disperată de fonduri pentru ajutorul refugiaţilor palestinieni din Siria

Finanţarea de urgenţă cu mai multe sute de milioane de dolari cerută de Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) ar reprezenta ”un colac de salvare” pentru populaţia palestiniană ameninţată cu îngheţarea ”catastrofală” a ajutoarelor americane, au indicat miercuri responsabili ai agenţiei ONU, relatează AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul a anunţat la jumătatea lunii ianuarie suspendarea finanţărilor destinate Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), limitând prima sa tranşă de ajutor la 60 milioane de dolari, în timp ce organizaţia estima că va primi 360 milioane de dolari pe toată durata anului.

Citeşte şi: Trump cere ca banii americanilor să ajungă doar la ‘prietenii Americii’

UNRWA a lansat prin urmare marţi un apel la finanţări de urgenţă, la o cotă de 409 milioane de dolari, din care 329 milioane de dolari pentru a-i ajuta pe palestinienii instalaţi de decenii în Siria, ţară confruntată cu un război sângeros.

”Aceste finanţări de urgenţă reprezintă un colac de salvare”, a subliniat Mohammed Adar, directorul al UNRWA în Siria.

Banii vor permite îndeosebi furnizarea de ajutor umanitar, pături şi kit-uri sanitare pentru cei mai defavorizaţi dintre cei 438.000 de refugiaţi palestinieni care trăiesc încă în Siria.

Banii sunt ”folosiţi de către refugiaţi pentru a-şi plăti chiria, pentru a-şi cumpăra cele necesare traiului de zi cu zi, îmbrăcăminte pentru copii, de exemplu”, a precizat Adar. ”Înainte de război, 7 % dintre refugiaţi erau consideraţi ca fiind foarte vulnerabili şi primeau asistenţă directă. În prezent, această cifră a ajuns la 95 %”, a adăugat el.

Citeşte şi: Atacatorul din faţa unei moschei londoneze avea ca ţintă UCIDEREA primarului Sadiq Khan

Odată cu reducerea finanţărilor americane, ce reprezintă 60 % din donaţiile primite în 2017, există temeri referitoare la ”o criză umanitară”. ”Sper că ei îşi vor revizui decizia”, a mai spus Adar.

Tăierile de fonduri americane ameninţă sutele de şcoli şi spitale ale UNRWA, cruciale pentru palestinienii refugiaţi în mai multe ţări ale Orientului Mijlociu şi care trăiesc în mare majoritate într-o sărăcie extremă.

Restul din 409 milioane de dolari ceruţi miercuri este destinat palestinienilor din Siria, care au fugit din cauza războiului pentru a găsi adăpost în Liban sau în Iordania.

”Se vorbeşte despre o populaţie care este extrem de vulnerabilă, 90 % trăiesc sub pragul sărăciei, cu cel puţin 6 dolari pe zi”, a afirmat şeful UNRWA din Liban, Claudio Cordone. ”Ajutoarele noastre financiare, orice formă de asistenţă pe care o putem aduce, clinicile, educaţia, sunt absolut indispensabile pentru supravieţuirea lor”, a insistat el.

Citeşte şi: Val de frig neobişnuit şi ninsori abundente în deşertul din sudul Marocului – VIDEO

În Liban se află 32.561 de palestinieni veniţi din Siria.

”Ajutoarele noastre financiare se vor epuiza la sfârşitul lunii februarie”, a explicat Cordone, adăugând: ”Impactul acestei crize financiare, fără precedent pentru UNRWA şi pentru refugiaţii pe care noi îi ajutăm, este catastrofal”.

În total, UNRWA cere peste 800 milioane de dolari pentru 2018, dintre care aproape jumătate pentru palestinienii din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

Tags: Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA)Claudio CordoneFâşia Gaza. CisiordaniaiordaniaLibanMohammed AdarONUPalestinasiria
Categorii: Sinteze