Unul din cele două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria va fi oprit în urma unei scurgeri

Publicat:

Unul din cele două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria va fi oprit sâmbătă după detectarea unei scurgeri de apă care nu a cauzat o creştere a radioactivităţii, a anunţat vineri operatorul, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Unitatea 6 va fi oprită pentru a colmata o scurgere înainte să fie atins debitul maxim permis de reglementări”, se arată într-un comunicat.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

“Nu a fost observată nicio schimbare a nivelurilor de radiaţie în spaţiile de lucru şi în complex”, a adăugat sursa citată.

Problema a fost constatată la finalul lunii noiembrie la nivelul tubului unui generator de abur, componentă esenţială care permite transformarea apei calde ce provine din centrul reactorului în abur care alimentează turbinele pentru producţia de electricitate.

Situată în nord-vestul ţării, în apropiere de Dunăre, centrala s-a mai confruntat în acest an cu două incidente provocate de o defecţiune a generatoarelor, care a cauzat oprirea reactorului cinci în iunie, apoi a unităţii şase în octombrie.

Kozlodui, unicul complex nuclear al Bulgariei, furnizează o treime din energia ţării. Două reactoare cu apă sub presiune, fiecare dotat cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, sunt în funcţiune, alimentate pentru moment cu combustibil rus.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

 

Guvernul caută noi furnizori pentru a reduce dependenţa de Moscova, în contexul invaziei ruse din Ucraina. Sunt în analize oferte de la compania americană Westinghouse şi de la compania franceză Framatome.

Unităţile de la unu la patru, considerate depăşite, au fost închise în 1998 şi 2006 la cererea Bruxellesului, care a făcut din această măsură una din condiţiile de aderare a Bulgariei la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.