Unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Erdogan a fost ELIBERAT din închisoare

Publicat:

Un tribunal turc a achitat mai multe figuri importante ale societăţii civile din ţară, printre care omul de afaceri şi filantropul Osman Kavala (foto), o decizie neaşteptată care pune capăt unui proces emblematic pentru situaţia drepturilor omului în Turcia,transmite AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul din Silivri, din apropiere de Istanbul, i-a achitat pe cei 16 acuzaţi ‘în absenţa probelor suficiente’ care să susţină acuzaţiile de ‘tentativă de răsturnare a guvernului’, a relatat corespondenta AFP.


Citește și: UE amenință giganții IT cu reguli mult mai dure

Cei 16 erau inculpaţi pentru implicarea lor în manifestaţiile antiguvernamentale din 2013 legate de parcul Gezi din Istanbul.

Tribunal a dispus punerea în libertate a lui Osman Kavala, încarcerat de peste doi ani în acest caz care a suscitat via îngrijorare a unor ONG-uri şi a unor ţări occidentale în privinţa situaţiei libertăţilor cetăţeneşti în Turcia.

După anunţarea deciziei, zeci de persoane prezente în sala tribunalului pentru a-i susţine pe inculpaţi au izbucnit în aplauze furtunoase.

Încarcerarea şi procesul lui Kavala au făcut din acesta simbolul represiunii orchestrate împotriva societăţii civile în Turcia, mai ales după tentativa eşuată de puci din iulie 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, urmată de epurări masive

Kavala, o figură cunoscută a cercurilor intelectuale în Europa, era acuzat în principal de finanţarea mişcării de la Gezi împotriva lui Erdogan, pe atunci prim-ministru.

În rechizitoriul trimis tribunalului, procurorul ceruse condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Kavala şi a altor doi inculpaţi.

Citește și: Un autobuz de transport public a EXPLODAT în Columbia (VIDEO)! Șapte oameni au murit!

‘Achitările pronunţate astăzi sunt decizia bună. Punerea în libertate a lui Osman Kavala a întârziat prea mult’, a declarat pentru AFP reprezentanta în Turcia a Human Rights Watch, Emma Sinclair-Webb. ‘Tot acest caz le-a provocat suferinţe imense celor care au fost vizaţi pe nedrept, începând cu Osman Kavala. Este un proces al cărui singur scop era să-i atace pe apărătorii drepturilor omului’, a adăugat ea.

La 10 decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus ‘eliberarea imediată’ a lui Osman Kavala, constatând, ‘dincolo de orice îndoială rezonabilă, că măsurile’ luate împotriva acestuia vizau ‘reducerea sa la tăcere şi, odată cu el, a tuturor apărătorilor drepturilor omului’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor

Femeile din Afganistan vor putea cere azil în UE doar în baza cetățeniei și sexului lor Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis...

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid

O misiune spaţială europeană va examina locul de impact al unei sonde NASA pe un asteroid Ultimele pregătiri sunt în curs pentru trimiterea unei nave...

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul...

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902

Secetă severă în Amazon: Cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902 Portul fluvial al celui mai mare oraş brazilian din pădurea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.