Unul dintre cei mai violenţi protestatari care au atacat Capitoliul la 6 ianuarie 2021, condamnat la 20 de ani de închisoare

Publicat:

Unul dintre cei mai violenţi protestatari care au atacat Capitoliul la 6 ianuarie 2021, condamnat la 20 de ani de închisoare

Un bărbat din California în vârstă de 37 de ani, cu un istoric de violenţă politică, a fost condamnat vineri la 20 de ani de închisoare – una dintre cele mai aspre pedepse – pentru că a atacat în mod repetat poliţia cu diverse arme improvizate în timpul revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul Statelor Unite, relatează Associated Press.

În ziua asaltului, David Nicholas Dempsey s-a luptat cu poliţia cu arme improvizate, inclusiv cu un catarg de drapel. De asemenea, el a lovit poliţişti cu picioarele şi a lovit un agent în cap cu o cârjă metalică. S-a urcat pe alţi protestatari, folosindu-i drept “schele umane”, au declarat procurorii. A rănit cel puţin doi poliţişti şi a fost descris de procurori drept unul dintre cei mai violenţi manifestanţi din timpul asaltului asupra Capitoliului, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Sentinţa lui David Nicholas Dempsey este exemplară: puţini atacatori au fost condamnaţi atât de sever. Doar Enrique Tarrio, fost lider al Proud Boys, a primit o pedeapsă mai grea, 22 de ani de închisoare, pentru “orchestrarea unei conspiraţii” care să împiedice transferul paşnic al puterii de la Donald Trump la Joe Biden după alegerile prezidenţiale din 2020.

În total, 1.400 de persoane au fost inculpate pentru infracţiuni de diverse grade de gravitate pentru implicarea lor în asaltul asupra Capitoliului, potrivit datelor Departamentului de Justiţie. Peste 900 dintre acestea au fost declarate vinovate şi condamnate, aproximativ două treimi primind pedepse cu închisoarea care variază de la câteva zile la cei 22 de ani pe care i-a primit Tarrio.

Fostul preşedinte Donald Trump, acum candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile din 2020, denunţând fără dovezi fraude electorale masive, negate de propria sa administraţie.

Dempsey şi-a numit comportamentul “reprobabil” şi şi-a cerut scuze ofiţerilor de poliţie pe care i-a agresat, “Voi vă îndeplineaţi îndatoririle, iar eu am răspuns cu ostilitate şi violenţă”, a spus el înainte de a-şi afla sentinţa.

Procurorii Departamentului de Justiţie au recomandat o pedeapsă cu închisoarea de 21 de ani şi 10 luni pentru Dempsey, un fost muncitor în construcţii şi angajat al unui restaurant fast-food. Violenţa lui Dempsey a fost atât de extremă, încât a atacat un alt protestatar care încerca să îl dezarmeze, au arătat procurorii. “David Dempsey este violenţa politică personificată”, i-a spus judecătorului procurorul adjunct Douglas Brasher.

Avocatul apărării Amy Collins, care a solicitat o pedeapsă de 6 ani şi şase luni, a descris recomandarea de condamnare a guvernului drept “ridicolă”. “Face din el o statistică”, a spus ea.

Dempsey purta o vestă tactică, o cască şi o mască cu steag american care îi acoperea faţa atunci când a atacat poliţia într-un tunel ce duce la uşile de la Terasa Lower West. El a pulverizat spray cu piper asupra detectivului Phuson Nguyen de la Departamentul Poliţiei metropolitane în momentul în care un alt protestatar i-a smuls masca de gaze a poliţistului, au arătat procurorii. “Spray-ul iritant i-a ars detectivului Nguyen plămânii, gâtul, ochii şi faţa şi l-a lăsat fără suflare, temându-se că îşi va pierde cunoştinţa şi va fi călcat în picioare de mulţime”, au scris aceştia.

Dempsey l-a lovit apoi pe sergentul Jason Mastony în cap cu o bară metalică, crăpând scutul măştii sale de gaze şi rănindu-l la cap.

Dempsey a fost încarcerat încă de la arestarea sa, în august 2021.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Cazierul său judiciar din California include condamnări pentru tâlhărie, furt şi agresiune. Condamnarea pentru agresiune a pornit de la o adunare din octombrie 2019, lângă cheiul Santa Monica, unde Dempsey a atacat persoane care manifestau paşnic împotriva preşedintelui Trump de atunci, au declarat procurorii. “Protestul paşnic a devenit violent când Dempsey a scos din pantaloni un spray pentru urşi şi l-a dispersat de la mică distanţă împotriva mai multor protestatari”, au spus procurorii, menţionând că Dempsey a fost condamnat atunci la 200 de zile de închisoare.

Dempsey s-a angajat în cel puţin alte trei acte de “violenţă politică vicioasă” care nu au condus însă la acuzaţii penale “din diverse motive”, potrivit procurorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus Apărarea antiaeriană din Belarus au distrus vineri mai multe ţinte în spaţiul...

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus...

Un sportiv american s-a plâns de medalia ‘deteriorată’, iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui

Un sportiv american s-a plâns de medalia 'deteriorată', iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui Organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 şi Monetăria din Paris, care a...

Un avion rusesc de recunoaştere maritimă, interceptat deasupra regiunii Mării Baltice de avioane NATO

Un avion rusesc de recunoaştere maritimă, interceptat deasupra regiunii Mării Baltice de avioane NATO Un avion de recunoaştere rusesc ce zbura sâmbătă deasupra regiunii Mării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.