X

Unul dintre compozitorii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a demisionat în urma unui scandal de hărţuire

Muzicianul japonez Keigo Oyamada, care a compus una dintre temele muzicale ale ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programată să aibă loc vineri, şi-a prezentat luni demisia după ce a recunoscut că a hărţuit copii cu dizabilităţi în tinereţe, informează AFP, potrivit agerpres.  

”Mi-am prezentat demisia comitetului de organizare”, a anunţat acesta într-un comunicat publicat pe contul său de Twitter.

Citește și : Aviaţia militară americană a efectuat un raid aerian în estul Siriei împotriva unui grup islamist proiranian

”Am ţinut seama de observaţiile şi opiniile persoanelor care s-au exprimat pe acest subiect (…). Îmi cer sincer iertare”, a mai spus el.

”Mi-am dat seama, cu durere, că am dat dovadă de lipsă de respect faţă de multe persoane acceptând oferta de a-mi aduce contribuţia muzicală la Jocurile olimpice şi paralimpice de la Tokyo – 2020”, a adăugat compozitorul.

Începând cu săptămâna trecută, pe internet au reapărut fragmente din interviuri acordate de Oyamada unor reviste muzicale japoneze în anii 1990.

În aceste articole, compozitorul mărturisea cu o anumită lejeritate că, în tinereţe, a hărţuit colegi de clasă cu dizabilităţi, practici care au durat mai mulţi ani.

Unele dintre acţiunile sale au fost extrem de violente: şi-a forţat victimele să se masturbeze în public sau să-şi mănânce excrementele.

În weekend, compozitorul şi-a prezentat scuze, fără a recurge însă la demisie. Comitetul de organizare al JO-2020 a considerat problema ca ”inadecvată”, luându-i parţial apărarea, insistând asupra regretelor sale şi asupra ”rolului important” al acestuia în creaţia artistică a ceremoniei de deschidere.

Acest scandal afectează o dată în plus imaginea Jocurilor Olimpice, ţinta ostilităţii opiniei publice japoneze îngrijorate de recrudescenţa locală a COVID-19.

Citește și : Indonezia a raportat mai multe cazuri zilnice de Covid-19 decât India şi Brazilia

În martie, directorul artistic al ceremoniilor de deschidere şi de închidere al JO, Hiroshi Sasaki, a demisionat după ce a făcut comentarii jignitoare la adresa aspectului fizic al unei actriţe şi vedete japoneze de pe reţelele de socializare, Naomi Watanabe, sugerând că aceasta s-ar putea deghiza în porc.

În februarie, preşedintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice, fostul prim-ministru japonez Yoshiro Mori, a fost de asemenea nevoit să-şi dea demisia după remarci sexiste care au provocat un scandal de proporţii internaţionale.

 

Tags: covid-19Keigo OyamadaOyamadatokyotwitter
Categorii: Știrile zilei