X

Unul dintre posibilii succesori ai lui Merkel promite ‘să fure’ din electoratul extremei drepte

Friedrich Merz, unul din principalii candidaţi la succesiunea Angelei Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a declarat că este pregătit să atace partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) şi să smulgă jumătate din votanţii acestei formaţiuni, transmite dpa, potrivit agerpres.

AfD este reprezentată în toate cele 16 parlamente de land, precum şi în Bundestag şi în Parlamentul European. Aceasta înseamnă că partidul nu va dispărea peste noapte, a declarat Merz într-un interviu apărut miercuri în cotidianul Bild. ‘Dar poate fi redus la jumătate’, a indicat el, afirmând că vrea să-i recâştige pe alegătorii frustraţi care au părăsit partidele ‘mainstream’ din Germania, CDU şi SPD (Partidul Social Democrat), pentru a vota pentru AfD.

Citeşte şi: Trump trimite un militar de carieră în funcţia de ambasador SUA în Arabia Saudită

Politicile şi retorica AfD sunt în mod deschis naţionaliste şi parţial antisemite şi, de aceea, partidul este incapabil să fie într-o coaliţie de guvernare sau să se implice într-un dialog, a mai spus Merz.

Friedrich Merz, susţinător al unor politici economice liberale favorabile mediului de afaceri, este cel mai popular dintre cei trei candidaţi care aspiră să-i succeadă cancelarului german Angela Merkel la conducerea CDU, arăta un sondaj de opinie la începutul lunii. Merz este un vechi rival al Angelei Merkel, învins de aceasta într-o competiţie internă din partid acum aproape două decenii.

De la fondarea sa ca partid eurosceptic în 2013, AfD a adoptat o poziţie ostilă faţă de politica Germaniei în materie de imigraţie. Partidul este cotat cu 13-16% din intenţiile de vot în sondaje recente şi constituie cel mai mare partid de opoziţie în Bundestag.

Citeşte şi: Pedepese capitale în Iran! Doi oameni au fost executaţi pentru infracţiuni economice

După luni de lupte interne în coaliţia de guvernare de la Berlin şi două rezultate dezastruoase în alegeri regionale, Angela Merkel a anunţat la 29 octombrie că va renunţa la şefia CDU şi că actualul său mandat de cancelar va fi şi ultimul.

Decizia privind noul lider al CDU va fi luată la congresul formaţiunii, ce va avea loc la Hamburg, la 7 decembrie.

Ceilalţi candidaţi sunt secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi actualul ministru al sănătăţii, Jens Spahn.

Tags: Alternativa pentru Germania (AfD)Angela MerkelAnnegret Kramp-KarrenbauerFriedrich MerzgermaniaJens SpahnUniunea Crestin-Democrata (CDU)
Categorii: Diaspora