UPDATE: Autorităţile slovace au arestat mai mulţi suspecţi implicaţi în asasinarea lui Jan Kuciak

Publicat:

UPDATE: Poliţia slovacă a arestat joi dimineaţă mai multe persoane suspectate de implicare în asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale în luna februarie, a anunţat avocatul familiei reporterului ucis, citat de AFP. Anterior, agenţia de presă Reuters, citând unele media slovace, a transmis că una sau mai multe persoane au fost reţinute în acest caz.

‘Astăzi, dimineaţă, suspecţii de asasinarea lui Jan Kuciak şi a Martinei Kusnirova au fost arestaţi’, a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Lipsic, ex-ministru de interne slovac.


Cei doi au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor de lângă Bratislava. Înainte de a fi asasinat, Kuciak a investigat presupuse legături dintre oameni politici slovaci şi mafia italiană prezentă în Slovacia.

Asasinarea lui Kuciak şi ultimul său articol, publicat după moartea jurnalistului, au amplificat în Slovacia, o ţară membră a UE cu 5,4 milioane de locuitori, temerile privind libertatea presei în faţa corupţiei.

Criza a condus la manifestaţii masive săptămânale împotriva guvernului, forţându-l pe premierul Robert Fico să demisioneze.

Succesorul şi aliatul său, Peter Pellegrini, a salutat joi, pe pagina sa de Facebook, arestarea ‘suspecţilor de asasinarea celor doi tineri nevinovaţi’.

Unitatea de elită a poliţiei NAKA s-a limitat să transmită că a arestat suspecţi implicaţi ‘în crima violentă’, fără să ofere detalii.

Postul de televiziune Markiza a informat că opt persoane au fost arestate la Kolarovo, în sudul ţării, între care şi un bărbat care locuieşte în acest oraş şi care ar fi lucrat în trecut în calitate de anchetator în cadrul poliţiei.

În zilele de după uciderea jurnalistului, poliţia a considerat ‘probabil’ ca această crimă să aibă legătură cu ancheta realizată de Kuciak privind relaţiile dintre politicieni locali şi reprezentanţi ai N’Drangheta, mafia calabreză.

Din februarie, proteste împotriva guvernului sunt organizate cu regularitate la Bratislava şi alte oraşe slovace. O astfel de manifestaţie se aşteaptă să aibă loc şi vineri.

Ştire iniţială: Poliţia slovacă a reţinut joi dimineaţă una sau mai multe persoane suspectate de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, au comunicat – citând surse ale poliţiei – mai multe media slovace, între care cotidianul SME şi site-ul Aktuality.sk, pentru care a lucrat ziaristul ucis, potrivit Reuters, potrivit agerpres.

Poliţia a indicat pe pagina sa de Facebook că a reţinut persoane suspectate de o crima violentă şi efectuează în prezent percheziţii la domiciliul acestora, dar nu a precizat în care caz.

Citeşte şi: Doi agenţi Interpol au fost împuşcaţi mortal în Mexic

Forţele de ordine slovace au refuzat să ofere mai multe detalii.

Jurnalistul Jan Kuciak, care a publicat anchete despre corupţia la vârful clasei politice din Slovacia, a fost găsit împuşcat, împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova, la domiciliul celor doi din afara capitalei Bratislava. Ambii aveau 27 de ani.

Citeşte şi: Un chinez, care a ucis nouă elevi, a fost executat

Acest asasinat a amplificat îngrijorările cu privire la libertatea presei în fosta ţară comunistă din Europa de Est şi a condus la proteste în masă care l-au forţat pe premierul Robert Fico să demisioneze. La presiunea străzii au mai demisionat ministrul de interne Robert Kalinak şi şeful poliţiei slovace, Tibor Gaspar. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.