UPDATE: Cod roşu de vreme severă în Franţa. Cel puţin şapte oameni au murit – VIDEO

Publicat:

UPDATE 1: Cel puţin şapte persoane au murit, iar alte cinci au fost rănite grav în timpul ploilor violente care s-au abătut în noaptea de duminică spre luni asupra departamentului Aude, în sudul Franţei, a anunţat luni Ministerul francez de Interne, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Acest bilanţ poate evolua”, a subliniat ministerul într-un comunicat.


În acest departament, ”precipitaţiile sunt catalogate ca excepţionale şi au generat, local, echivalentul a trei luni de ploaie în doar câteva ore”, a subliniat ministerul.

Citeşte şi: Ambasada Iranului din Ankara a fost EVACUATĂ! Teheranul neagă informaţia

Nordul departamentului Aude se află în cod de alertă roşie de luni, de la ora locală 6.00 (7.00, ora Românei), iar revărsarea râului Aude a atins un nivel fără precedent din 1891.

Aproximativ 8.000 de gospodării erau private luni de electricitate în Aude şi Hérault, în urma unor importante inundaţii care s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, potrivit Enedis.

”Enedis înregistrează, la ora (locală) 9.30 (10.30, ora României), 8.000 de clienţi fără electricitate – 6.000 în Aude şi 2.000 în Hérault”, a anunţat compania pe Twitter.

”Echipe se află pe teren, iar situaţia poate evolua din cauza condiţiilor meteorologice în continuare foarte dificile”, a adăugat compania.

UPDATE: Cel puţin şase persoane au decedat în urma ploilor violente care au afectat departamentul Aude din sudul Franţei, a anunţat luni prim-ministrul Edouard Philippe, citat de DPA şi AFP.

Nivelul apelor a crescut cu până la şapte metri în localitatea Trebes, au indicat autorităţile locale pe Twitter.

Cel puţin cinci persoane au decedat luni în urma ploilor violente care au afectat departamentul Aude din sudul Franţei, unde autorităţile au emis un cod roşu de vreme severă, relatează AFP, potrivit agerpres.

O femeie ”a fost luată de ape în Villardebelle”, iar două persoane care fuseseră date dispărute au fost găsite decedate în Villegailhenc, a precizat prefectul local Alain Thirion pentru postul BFM TV. Precedentul bilanţ indica un mort, doi dispăruţi şi un rănit.

Citeşte şi: Julian Assange are din nou acces la Internet

O persoană a fost rănită în urma ”prăbuşirii unei locuinţe în Cuxac”, a precizat prefectul francez adăugând că bilanţul ar putea creşte.

Peste 250 de intervenţii ale pompierilor au avut loc în cursul nopţii în departamentul Aude, cel mai afectat de episodul de vreme severă. Într-un interval de cinci ore ”au căzut între 160 şi 180 mm de apă în aglomerarea din Carcassonne”.

”În aproximativ cincisprezece comune situaţia este delicată”, a declarat prefectul, adăugând că în alte şase regiuni “situaţia este îngrijorătoare”.

Cele mai afectate sunt comunele Villemoustaussou, Villegailhenc şi Conques, unde nivelul apelor a crescut cu peste doi metri, şi oraşele Villardonnel, Floure şi Trčbes, a indicat prefectul.

În Trebes, nivelul apelor a crescut cu opt metri în cinci ore, notează AFP.

“Deplasările cu maşina trebuie evitate cu orice preţ”, a avertizat Alain Thirion, reamintind că circulaţia pe majoritatea drumurilor a fost întreruptă, iar autostrada locală se află “într-o situaţie delicată”.

Citeşte şi: CSU suferă o înfrângere istorică în Bavaria

O avertizare de cod roşu a fost emisă pentru Aude în dimineaţa zilei de luni, ca urmare a ploilor abundente care s-au abătut asupra acestui departament şi au provocat întreruperea circulaţiei pe mai multe drumuri, a indicat Météo France.

”Un episod furtunos violent este în curs de desfăşurare în departament, multe drumuri sunt întrerupte (…) Evitaţi toate deplasările”, avertizează un mesaj publicat pe contul de Twitter al prefecturii Aude, care a dispus suspendarea transportului şcolar în Carcassonne.

“Peste 180 mm (de precipitaţii) au căzut deja. Îmbunătăţirea (vremii) este prognozată pentru ora 11:00”, a adăugat prefectura.

Alte şase departamente din sudul Franţei se aflau luni dimineaţă în stare de alertă portocalie, conform Météo France: Aveyron, Haute-Garonne, Hérault, Pyrénées-Orientales, Tarn – deja în alertă de duminică – şi Tarn-et-Garonne, începând de luni.

Ploile vor scădea din intensitate în Aude începând din a doua parte a dimineţii şi se vor îndrepta către Hérault, Haute-Garonne, vestul departamentului Tarn şi Pyrénées-Orientales, unde cantităţiile de precipitaţii ar putea ajunge la 150-200 mm, potrivit prognozelor.

În plus, vântul va prezenta intensificări pe direcţia sud-est, împotriva sensului de curgere a apei, amplificând riscul de inundaţii.

Mai multe cursuri de apă au fost plasate în stare de alertă portocalie.

Episoadele de vreme severă nu sunt prognozate să se încheie mai devreme de luni seara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.