Uraganele din America Centrală au luat cu ele peste 200 de vieți omenești

Publicat:

Uraganele Eta şi Iota au lăsat în urmă în această lună peste 200 de morţi şi un număr nedeterminat de dispăruţi, precum şi pagube de milioane de dolari în America Centrală, potrivit bilanţurilor oficiale, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Eta şi Iota s-au succedat la un interval de mai puţin de două săptămâni, urmând aceeaşi traiectorie şi provocând inundaţii catastrofale, alunecări de teren şi distrugeri în America Centrală şi insulele columbiene din Caraibe.


Citește și: Parlamentul European cere RETRAGEREA trupelor turce din Cipru

Eta a lovit zona de uscat la 3 noiembrie, când a ajuns pe coasta Nicaragua sub forma unui uragan de categoria a 4-a, a doua cea mai intensă pe scara Saffir-Simpson cu 5 trepte.

Uraganul Iota i-a urmat, la 16 noiembrie, lovind cu intensitate maximă şi aducând ploi torenţiale în regiunile deja îmbibate de apă.

Honduras a plătit cel mai mare preţ – inundaţiile şi alunecările de teren au provocat 94 de morţi şi opt dispăruţi, conform cifrelor oficiale. Locuitorii din valea oraşului San Pedro Sula, al doilea ca mărime din ţară şi capitala industrială a acesteia, care a fost acoperit de ape, a anunţat că numeroase cadavre nu au putut fi ridicate şi numărate.

Potrivit bilanţului protecţiei civile din Honduras, 3,9 milioane de persoane au fost afectate, dintre care 154.000 au fost nevoite să îşi părăsească cele 70.000 de case distruse total sau parţial. Aproape 300 de drumuri au fost avariate, 48 de poduri au fost distruse şi alte 32 au fost avariate după ieşirea din matcă a râurilor.

Guatemala deplânge la rândul său moartea a 60 de persoane. În plus, o sută de locuitori au fost daţi dispăruţi după trecerea celor două cicloane, care au afectat 2,1 milioane de persoane. Bilanţul final al unei alunecări de teren care a înghiţit zeci de case dintr-un sat indigen nu a fost încă stabilit şi ar putea însuma peste o sută de morţi.

În plus, 274.829 de persoane au fost evacuate, potrivit agenţiei guatemaleze de prevenire a dezastrelor Conred, care a raportat, de asemenea, că 211 drumuri şi aproape 100 de poduri au fost avariate.

La rândul său, Nicaragua a fost afectată de alunecări de teren şi inundaţii care au provocat moartea a 21 de persoane. Peste trei milioane de locuitori au fost afectaţi de trecerea cicloanelor, care au cauzat pagube de 742 milioane de dolari, potrivit guvernului. Aproape 2.000 de kilometri de drumuri şi 106 poduri au fost distruse sau avariate, la fel ca şi multe şcoli, dispensare medicale şi spitalul din Bilwi, oraş port la Marea Caraibilor care a fost lovit în plin de cele două uragane.

În Panama, Eta şi Iota au lăsat în urmă peste douăzeci de morţi şi zece dispăruţi şi au provocat pagube semnificative, în special în provincia Chiriqui şi în regiunea indigenă Ngabe-Bugle (vest).

Citește și: Parlamentul European cere RETRAGEREA trupelor turce din Cipru

Şi Costa Rica a fost afectată de trecerea Eta, care a provocat două decese în sud, lângă graniţa cu Panama. Ploile torenţiale aduse de cele două cicloane au deteriorat, de asemenea, 264 de drumuri şi 11 poduri, iar 29 de sate au fost izolate de lume, în timp ce 2.056 de persoane au fost evacuate, în principal pe coasta Pacificului şi în sudul ţării, conform protecţiei civile. Daunele provocate căilor rutiere au fost estimate la 15 milioane de dolari.

El Salvador, ţara cea mai puţin afectată, a anunţat două decese.

Înainte de a lovi America Centrală, uraganele au devastat insulele columbiene San Andres, Providencia şi Santa Catalina, provocând moartea a două persoane. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.