Uraganul Ian prinde putere şi se îndreaptă spre vestul Cubei

Publicat:

Uraganul Ian a crescut în intensitate până la categoria a 3-a pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte şi urmează să atingă în scurt timp uscatul în vestul Cubei, a anunţat marţi Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, informează Reuters, potrivit agerpres.

Uraganul se află la o distanţă de aproximativ 55 km sud de oraşul Pinar Del Rio Cuba, fiind însoţit de viteze ale vântului de până la 185 km/h, conform NHC.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Primele rafale de vânt aduse de uraganul Ian au început să se facă simţite pe coasta de sud a Cubei luni seara când autorităţile s-au grăbit să evacueze locuitorii, să asigure ambarcaţiunile şi să ia măsuri de protecţie a clădirilor pe fondul avertizărilor de furtună periculoasă.

Guvernul din Cuba a suspendat serviciile feroviare interprovinciale şi de autobuz în jumătatea vestică a insulei.

Autorităţile au declarat că monitorizează, de asemenea, barajele îmbătrânite, multe dintre acestea apropiindu-se deja de capacitatea maximă înainte de furtună.

Potrivit meteorologilor, odată ce Ian va părăsi vestul Cubei ar putea ajunge în zona Tampa Bay din Florida, vineri dimineaţă, sau ar putea vira în direcţie nord-vestică spre regiunea Florida Panhandle.

Administraţia Biden a declarat luni urgenţă de sănătate publică pentru acest stat american şi a indicat că se colaborează cu autorităţile locale pentru acordarea de sprijin.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

Atât Cuba, cât şi Florida au fost afectate în ultimii ani de uragane cu precipitaţii mai abundente şi vânturi mai intense, puse de unii experţi pe seama schimbărilor climatice.

Există, de asemenea, dovezi conform cărora schimbările climatice determină o deplasare mai lentă a furtunilor, care aduc astfel cantităţi mai mari de precipitaţii într-un singur loc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 29 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 29 septembrie în Istorie 29 septembrie este a 272-a zi a calendarului gregorian și a 273-a zi în anii bisecți. 93 zile...

Horoscop 29 septembrie 2024 

Horoscop 29 septembrie 2024  O zi încărcată pentru majoritatea nativilor. A avut timpul pentru alegeri clare, fie în plan personal, fie în plan profesional,...

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene Cântăreața Lana Del Rey, în vârstă de 39 de ani, s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, un ghid...

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să ‘antreneze’ bacterii pentru a restaura frescele din biserici

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să 'antreneze' bacterii pentru a restaura frescele din biserici În timp ce microbiologul spaniol Pilar Bosch căuta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.