X

Uraganul Julia a fost retrogradat în categoria depresiunilor tropicale; cinci morți în El Salvador şi în Honduras

Uraganul Julia a fost retrogradat în categoria depresiunilor tropicale luni în timp ce traversa Guatemala, după ce a ucis cinci persoane în El Salvador şi în Honduras şi a provocat pagube materiale importante în alte ţări din America Centrală, informează AFP, potrivit agerpres

“Partea centrală a depresiunii Julia s-a abătut asupra terenurilor din Guatemala”, însă “furtuna ar trebui să se disipeze până în această seară în timp ce continuă să se deplaseze spre sudul Guatemalei”, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHC).

Citește și : Airbus şi Air France compar în justiţie în legătură cu tragedia cursei Rio-Paris din 2009

Julia, care era un uragan de categoria 1 atunci când a lovit regiunile costiere din Nicaragua duminică în zori, continuă să genereze totuşi un risc de inundaţii şi de alunecări de teren “potenţial mortale” în America Centrală şi în sudul Mexicului, potrivit NHC.

“Cel puţin două persoane au murit” după prăbuşirea unui zid al unei case din Guatajiagua, la circa 150 de kilometri est de San Salvador, a anunţat poliţia salvadoriană pe Twitter.

O altă persoană din El Salvador a murit după ce un copac a căzut peste locuinţa sa din oraşul Caluco, situat în departamentul Sonsonate din sud-vestul ţării, au anunţat pompierii salvadorieni.

Două persoane s-au înecat în Honduras după naufragiul bărcii lor, iar o a treia persoană este dată dispărută, a precizat Wilmer Wood, primarul din Brus Laguna, o localitate din estul acestui stat.

În Guatemala, Comitetul de coordonare pentru prevenirea catastrofelor naturale (CONRED) a semnalat dispariţia a doi bărbaţi luaţi de o viitură produsă pe râul Kajabon, în nordul ţării.

Din Guatemala şi până în Panama, autorităţile au semnalat trombe de apă însoţite de rafale puternice de vânt care au culcat la pământ numeroşi copaci, au avariat drumuri şi au distrus case şi poduri.

Citește și : Antonio Guterres cere desfăşurarea unei forţe armate internaţionale în Haiti

Julia este al doilea uragan format în acest sezon în Oceanul Atlantic şi care a afectat America Centrală după Bonnie, care a atins uscatul în luna iulie de-a lungul frontierei dintre Nicaragua şi Costa Rica.

La sfârşitul anului 2020, uraganele Eta şi Iota au lovit America Centrală, făcând cel puţin 200 de morţi şi tot atâţia dispăruţi, precum şi pagube estimate la mai multe milioane de dolari.

Tags: El SalvadorGuatemalaHondurasJuliauragan
Categorii: Știrile zilei