X

Uraganul Willa ameninţă coasta pacifică din Mexic

Mii de persoane au fost evacuate, clădirile au fost întărite cu scânduri, iar şcolile au fost închise marţi pe coasta pacifică din Mexic înaintea sosirii uraganului Willa, însoţit de rafale puternice de vânt şi ploi torenţiale, care ameninţă mai multe staţiuni turistice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Localnicii au sigilat cu scânduri ferestrele şi uşile hotelurilor de pe faleza Mazatlan, o staţiune populară situată în statul Sinaloa din nord-vestul Mexicului.

Citește și : Autorităţile turce nu au găsit încă corpul jurnalistului Khashoggi (surse)

Willa, a cărui intensitate a scăzut marţi dimineaţă cu o treapă ajungând la categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, este însoţit de vânturi de 201 kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite. Fenomenul meteorologic a fost inclus anterior în categoria 4 şi a atins luni nivelul maxim, 5, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteze de aproape 260 de kilometri la oră, precizează Reuters.

Estimat a fi unul dintre cele mai puternice uragane care ajunge din Oceanul Pacific în Mexic în ultimii ani, Willa va slăbi treptat din intensitate înainte de a atinge zona de uscat, marţi după-amiază, la câţiva kilometri distanţă spre sud de Mazatlan, conform prognozelor.

Marţi dimineaţa furtuna se afla la circa 209 kilometri sud-sud-vest de Mazatlan, a informat NHC.

Guvernatorul statului mexican Nayarit, Antonio Echevarria, a anunţat că peste 10.000 de persoane au fost evacuate, iar şcolile vor rămâne închise. El a sfătuit populaţia să nu părăsească locuinţele în timpul furtunii. ”Să nu ne dăm macho”, a spus guvernatorul. ”Să nu ne comportăm ca nişte supereroi. Este un uragan foarte puternic şi nu ne dorim nicio tragedie”, a subliniat Echevarria.

La o benzinărie din apropiere de Mazatlan, conducătorii de autovehicule au format luni noapte cozi lungi pentru a alimenta şi a face cumpărături. Potrivit unei responsabile de la o benzinărie, Zulema Pardo, localnicii au aşteptat chiar şi câteva ore pentru a se aproviziona, iar în urma lor rafturile au rămas aproape goale. ”Oamenii sunt foarte speriaţi”, a spus ea.

Citește și : Salvini: Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei ‘nu schimbă nimic’

Agenţia de protecţie civilă din Mexic a scris pe contul de Twitter că familiile pot găsi refugiu în adăposturi în caz de necesitate.

Cantităţi de până la 45 de centimetri de precipitaţii ar putea să cadă în anumite regiuni afectate de furtună, conform NHC.

În unele state din Mexic, ameninţarea reprezentantă de Willa a fost estompată de Vicente, un ciclon post-tropical care s-a deplasat marţi dimineaţă peste statul Michoacan provocând ploi abundente în Jalisco, Colima, Michoacan şi Guerrero.

Guvernatorul din Jalisco, Aristoteles Sandoval, a ordonat evacuarea hotelurilor din staţiunea balneară Puerto Vallarta, foarte apreciată de turiştii americani.

În statul Michoacan (vest), ploile abundente au provocat deraierea unui tren de marfă în oraşul La Goleta, provocând doi răniţi, potrivit autorităţilor.

În septembrie, cel puţin 15 persoane au pierit în inundaţiile din statele Sinaloa şi Michoacan (vest).

Săptămâna trecută 11 persoane au murit la Oaxaca (sud), între care şapte copii, din cauza intemperiilor.

Tags: Mazatlanmexicploi torentialeSinaloauraganvantWilla
Categorii: Știrile zilei