Uraganul Zeta atinge Peninsula Yucatan din Mexic

Publicat:

Uraganul Zeta, însoţit de vânt puternic şi precipitaţii abundente, a atins luni zona de uscat în apropiere de staţiunea turistică mexicană Tulum din provincia Yucatan, situată în sud-estul ţării, afectată recent de uraganul Delta, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ochiul uraganului “a atins zona de uscat în Mexic la ora locală 22:00 (4:00 GMT, marţi) în vecinătatea Ciudad Chemuyil, la aproximativ 25 kilometri nord-est de Tulum, în statul Quintano Roo”, a anunţat într-un comunicat Comisia Naţionala a Apelor, Conagua.


Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Uraganul Zeta, de categoria 1, cel mai mic nivel pe o scară de 5, se deplasează spre nord-vest cu 20 de kilometri la oră, fiind însoţit de viteze ale vântului de 130 de kilometri la oră şi rafale de până la 150 de kilometri la oră, a adăugat comisia. Chiar dacă ploile abundente şi vântul puternic afectează cu precădere zona din centru-nord a statului, se aşteaptă ca impactul uraganului să fie resimţit în toată regiunea.

Potrivit Conagua, fenomenul meteorologic va slăbi din intensitate pe măsură ce se deplasează peste provincia Yucatan, unde se află unele dintre cele mai populare staţiuni turistice din Mexic, cum ar fi Cancun, Playa del Carmen şi Tulum.

Uraganul se va înteţi pe măsură ce va înainta în Golful Mexic, potrivit prognozelor.

Se aşteaptă ca Zeta să îşi continue joi cursul spre coastele de sud-est ale Statelor Unite.

Autorităţile statului Quintana Roo au cerut locuitorilor şi turiştilor să nu iasă din case sau hoteluri. Activităţile economice au fost, de asemenea, suspendate, notează AFP.

Sezonul uraganelor formate în acest sezon în Oceanul Atlantic este neobişnuit de intens, fiind înregistrate mai multe recorduri.

Pe măsură ce suprafaţa oceanelor se încălzeşte, uraganele devin din ce în ce mai puternice, conform oamenilor de ştiinţă, care preconizează o creştere a numărului de cicloane de categoriile 4 şi 5.

Condiţiile de uragan şi valurile periculoase vor persista în zonă, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, citat de Reuters. “Sunt aşteptate precipitaţii abundente în Peninsula Yucatan, Insulele Cayman şi vestul Cubei până marţi, ceea ce ar putea duce la viituri în zonele urbane”, a atenţionat NHC.

Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

O avertizare de uragan este în vigoare în statele Unite şi vizează regiunea cuprinsă între Morgan City din Louisiana şi frontiera dintre Mississippi şi Alabama, conform NHC.

Potrivit prognozelor, Zeta va afecta producţia petrolieră de pe coastele Golfului Mexic. Compania BP a anunţat luni că a început demersurile de sistare a operaţiunilor pe platformele din Golful Mexic înainte de sosirea uraganului Zeta, după ce duminică a început evacuarea personalului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit...

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.