Următoarele trei ținte ale lui Putin, dezvăluite de președintele Letoniei. R.Moldova ar fi una dintre ele

Publicat:

Următoarele trei ținte ale lui Putin, dezvăluite de președintele Letoniei. R.Moldova ar fi una dintre ele

Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina și a pus ochii pe trei ținte pentru a reconstrui imperiul rus, a avertizat președintele Letoniei.

Edgars Rinkevics a declarat că acapararea țărilor baltice va fi a doua etapă a visului tiranului de la Kremlin de a recâștiga un imperiu pierdut, scrie The Sun, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

La sediul RUSI din Whitehall, liderul leton a făcut o evaluare serioasă a viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive.

El a spus că războiului ce a anunj la 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei va duce probabil la mai multă vărare de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentele pentru imperiul pierdut”.

„Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi ca ea să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics.

Iar „primele ținte” ale lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea Republicii Moldova și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale, a mai spus el.

Această acaparare de teritorii în stil hitlerist ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței rusești.

Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „anii, dacă nu chiar deceniile care vor urma”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale de trei zile în Marea Britanie din această săptămână.

Proaspăt ieșit de la întâlnirea cu regele, Rinkevics a susținut că mica sa națiune luptă deja împotriva unui „război hibrid” purtat de Kremlin.

Rinkevics a declarat: „Se teme Letonia de un atac rusesc? Trebuie să fim pregătiți pentru toate tipurile de scenarii”.

El nu crede că există o „amenințare iminentă” a unei invazii rusești în Letonia „în următorii ani”, datorită plasei de siguranță a NATO.

Cu toate acestea, îngrijorarea sa era legată de valurile de atacuri hibride lansate pentru a-i destabiliza țara.

Rusia, a spus el, operează din ce în ce mai mult în această „zonă gri”.

„Rusia ne testează granițele, comite atacuri de sabotaj, serviciile noastre de securitate lucrează non-stop, au avut loc multe arestări… cetățenii sunt recrutați pe rețelele de socializare… și falsuri profunde interferează cu campaniile electorale”.

„Cum va răspunde NATO?”, a întrebat el.

Dar Rinkevics nu a avut dubii când a venit vorba de Ucraina. Mesajul său a fost clar: „NATO eșuează în munca sa de asistență”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Politicianul a cerut ca alianța să fie mai clară în ceea ce privește angajamentul său pe termen lung față de Ucraina și s-a arătat disperat din cauza întârzierilor în livrările de arme occidentale.

El a criticat frazele vagi lansate de politicienii occidentali, în special din SUA, care se angajează să sprijine Kievul „atât timp cât este nevoie” sau „atât cât este necesar”.

În schimb, el a dorit garanții etanșe, astfel încât să poată fi luate „deciziile tactice necesare”.

Rinkevics spune că armele occidentale „trebuie” furnizate Ucrainei fără condiții.

„Trebuie să trimitem mai mult din orice în Ucraina și să-i lăsăm să le folosească… ei sunt gata să lupte și luptă foarte bine atunci când au ceea ce au nevoie”, a subliniar președintele leton.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii eleni se luptă cu incendiile de pădure în apropiere de Atena

Pompierii eleni se luptă cu incendiile de pădure în apropiere de Atena Pompierii au continuat să lupte duminică seara cu o serie de incendii de...

VIDEO// Droguri și alcool contrafăcut la Călărași. S-a descins cu percheziții

Droguri și alcool contrafăcut la Călărași. S-a descins cu percheziții Polițiștii și procurorii anunță despre destructurarea activității infracționale a unui grup de persoane din raionul...

Doi sârbi au fost ÎNCHIŞI după atacul de la Ambasada Israelului din Belgrad

Doi sârbi au fost ÎNCHIŞI după atacul de la Ambasada Israelului din Belgrad Doi bărbaţi au fost plasaţi în detenţie după atacul cu arbaletă în care a...

Mii de șoferi au fost amendați în acest weekend

Mii de șoferi au fost amendați în acest weekend Inspectorii de patrulare au împărțit amenzi cu miile în acest weekend. În total, 3 300 de conducători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.