X

Ursula der Leyen îşi asumă participarea la un clip electoral în Croaţia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că participarea sa la un clip electoral al conservatorilor în Croaţia nu a afectat independenţa pe care i-o impune mandatul său, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al executivului european, citat de AFP, potrivit agerpres.

Acesta recunoaşte totuşi că unele “erori” au fost comise “de diferite părţi care au intervenit” în “procesul” la Von der Leyen a luat parte, la fel ca mulţi alţi lideri europeni de dreapta, într-un videoclip de susţinere a Uniunii Democrate Croate (HDZ) a premierului croat Andrej Plenkovic.

Citește și : China anunţă opt noi cazuri de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore

Ursula von der Leyen apare în clip două secunde, în sediul Comisiei, cu titlul de preşedinte al executivului european, rostind sloganul acestui partid “Sigurna Hrvatska” (“O Croaţie sigură”).

Or, preşedinta Comisiei Europene are datoria, la fel ca toţi comisarii europeni, să respecte un “cod de conduită” care îi impune în special să nu se comporte “într-un mod ce aduce atingere percepţiei publice a independenţei sale”.

“Preşedinta este membră a PPE (partidul paneuropean care reuneşte partidele de dreapta din UE). În această calitate ea poate exprima opinii politice”, a susţinut purtătorul de cuvânt Eric Mamer în cursul întâlnirii cotidiene cu presa de la Comisia Europeană.

“Ceea ce este clar, este că preşedinta crede că este un lucru bun pentru democraţia europeană ca membrii colegiului (comisari) să poată avea o viaţă politică activă”, a adăugat el.

Mamer a explicat că acest videoclip a fost realizat vineri, “la cererea cabinetului premierului croat”, “în marja unei întregi serii de alte mesaje video pe care preşedinta era pe cale să le înregistreze”.

“Acest videoclip în mod evident nu ar fi trebuit să aibă un fundal reprezentând Berlaymont (clădirea în care se află sediul Comisiei Europene). Dar când videoclipul a fost turnat, ei au utilizat acelaşi fundal ca şi în secvenţele precedente”, şi-a exprimat regretul purtătorul de cuvânt.

“Apoi, în cursul etapei de postproducţie la Zagreb, fost adăugată titulatura de preşedintă (a Comisiei), ceea ce evident nu era prevăzut”, a mai spus el.

Eric Mamer a precizat că Ursula von der Leyen a fost “informată despre aceste erori”.

Citește și : Yuriko Koike, realeasă guvernator la Tokyo

“Ea se va asigura că proceduri corespunzătoare vor fi aplicate pentru a evita în viitor acest gen de erori neintenţionate”, a promis el.

Conservatorii aflaţi la putere în Croaţia au câştigat alegerile legislative de duminică şi sunt într-o poziţie confortabilă pentru a forma un nou guvern. Partidul HDZ al premierului Andrej Plenkovic s-a detaşat categoric faţă de principalii săi rivali din coaliţia de centru-stânga.

Tags: Andrej Plenkoviccomisia europeanaCroatiaHDZUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora