Ursula von der Leyen a plecat în America Latină pentru a impulsiona legăturile ‘neglijate’

Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a început luni un turneu în America Latină, ce va cuprinde vizite în patru ţări, într-un efort de întărire a legăturilor politice şi comerciale pe care Uniunea Europeană recunoaşte că le-a neglijat uneori, potrivit Reuters şi agerpres.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a căutat parteneri care “împărtăşesc idei similare” în încercarea de a găsi noi surse de comerţ şi de minerale esenţiale necesare pentru tranziţia sa ecologică şi care să o ajute să-şi reducă dependenţa de China.


Citeşte şi: Contraofensiva Ucrainei a început. Obiectivele ei nu sunt strict militare – Black News

Astfel, Von der Leyen are programate întrevederi cu preşedinţii Braziliei, Argentinei, Chile şi Mexicului. Turneul său urmează vizitei efectuate de cancelarul german Olaf Scholz la începutul acestui an în America Latină şi intervine cu o săptămâna înainte de vizita preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva la Paris.

Bruxellesul va găzdui, de asemenea, peste 30 de lideri din America Latină şi Caraibe la un summit preconizat pentru 17 şi 18 iulie, văzut ca o rampă de lansare pentru “noua sa agendă” cu aceasta regiune, un program prezentat săptămâna trecută.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că parteneriatul cu ţările din acest colţ al lumii a fost considerat uneori “ca de la sine înţeles sau chiar neglijat”, necesitând să fie relansat cu “parteneri la alegere”.

Acordul încheiat în 2019 cu blocul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, dar suspendat în mare parte din cauza preocupărilor legate de defrişările din Amazonia, figurează printre priorităţi pe agenda turneului şefei executivului european.

UE se aşteaptă ca Mercosur să răspundă în curând la propunerea sa de a include în acord angajamente privind sustenabilitatea şi schimbările climatice.

Von der Leyen va încerca, de asemenea, să promoveze o actualizare a pactului comercial UE-Mexic pe care cele doua părţi l-au convenit în 2018.

Citeşte şi: Privite de la Kiev, atuurile și slăbiciunile Europei sunt dureros de vizibile – Black News

Un alt accent va fi pus pe dorinţa UE de a stabili parteneriate cu o serie de ţări din regiune în ceea ce priveşte materiile prime esenţiale. UE are un acord comercial cu Chile, care ar putea oferi companiilor europene un acces mai bun la litiu şi la cuprul din această ţară.

O eventuală înţelegere cu Argentina ar putea promova, de asemenea, explorarea rezervelor de petrol şi gaze de şist din Vaca Muerta de către investitorii europeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.