X

Ursula von der Leyen aşteaptă cu nerăbdare să deschidă un ‘nou capitol’ în relaţiile cu Londra

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat luni, la sosirea la Londra, că doreşte să deschidă un nou capitol în relaţiile diplomatice cu Regatul Unit, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

”Aştept cu nerăbdare să întoarcem o pagină şi să deschidem un nou capitol cu partenerul şi prietenul nostru”, a scris Von der Leyen pe Twitter.

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Ea se va întâlni cu premierul britanic Rishi Sunak pentru a încerca să definitiveze detaliile unei noi înţelegeri asupra procedurilor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menţine de facto provincia Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene.

Documentul, semnat în 2020 de fostul premier britanic Boris Johnson, prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) ce ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Britanicii au refuzat să pună în practică multe dintre controale şi au criticat UE pentru că s-a dovedit prea strictă în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez, despre care Londra susţine că afectează afacerile din Irlanda de Nord şi adânceşte impasul politic din această provincie.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Percepţia că Protocolul erodează locul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit a provocat iritarea multor unionişti şi a condus la un boicot din partea Partidului Democratic Unionist (DUP), ce refuză orice aplicare de facto a dreptului european în Irlanda de Nord şi blochează funcţionarea executivului local de la Belfast de un an.

Totuşi, liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a apreciat săptămâna trecută că un acord este posibil ”în zilele următoare”.

Tags: londraRegatul UnitRishi SunakUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora