Ursula von der Leyen critică ‘reflexul iniţial’ de ‘fiecare pentru el’ abordat de statele UE

Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat joi “reflexul iniţial” al statelor membre de a ridica bariere în cadrul UE pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului, salutând în acelaşi timp răspunsul blocului comunitar care a urmat, relatează AFP, potrivit agerpres.

“O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată ridicând bariere între noi. Şi, totuşi, acesta a fost exact primul reflex pe care l-au avut numeroase ţări europene”, şi-a exprimat regretul preşedinta CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, cu ocazia unei reuniuni excepţionale la Bruxelles.


Citește și: Capitala Finlandei intră în izolare

Şefa executivului comunitar s-ar prezentat într-o sală de plen aproape goală a PE, în contextul în care legislativul a introdus proceduri excepţionale pentru ca eurodeputaţii să poată vota de la distanţă măsurile de urgenţă adoptate de UE în încercarea de a atenua consecinţele negative ale pandemiei.

“Niciun stat membru nu poate gestiona singur această criză”, a subliniat Ursula von der Leyen.

“Într-un moment în care Europa are cu adevărat nevoie să dea dovadă de spiritul lui ‘toţi pentru unul’, prea multe persoane au răspuns mai întâi printr-un ‘doar pentru mine’. Şi când Europa a trebuit cu adevărat să dea dovadă că nu este o ‘Uniune pentru zilele frumoase’, prea multe persoane au refuzat într-o primă fază să îşi împartă umbrela”, a mai afirmat ea, fără a numi vreo ţară în mod special.

La începutul crizei, Germania şi Franţa au luat măsuri de restricţionare a exporturilor de materiale de protecţie, după care au revenit asupra deciziilor, reaminteşte AFP.

“Însă nu a fost nevoie de mult timp ca unii să conştientizeze consecinţele acţiunii lor necoordonate. De aceea am luat în ultimele săptămâni măsuri excepţionale şi extraordinare pentru a coordona şi pune în aplicare acţiunea care se impunea”, a mai declarat şefa CE.

Citește și: Franța își retrage trupele militare din Irak

Parlamentul European urmează să îşi exprime joi votul asupra a trei dintre măsurile de urgenţă propuse de Comisia Europeană: suspendarea temporară a regulilor privind sloturile de pe aeroporturi (pentru a pune capăt zborurilor goale din cauza pandemiei), Iniţiativa de investiţii ca reacţie la coronavirus (mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri ale UE) şi extinderea Fondului de Solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele sanitare.

Într-un discurs în care le-a adus un omagiu celor care continuă să lucreze în timpul crizei, nu doar personalul medical, dar şi casieri, curieri, angajaţii serviciilor de salubritate sau transportatori, Ursula von der Leyen a îndemnat: “haideţi să acţionăm împreună cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.