Ursula von der Leyen este împotriva închiderii frontierelor în UE

Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat vineri împotriva închiderii frontierelor decisă de unele state membre ale UE pentru a-şi proteja populaţia de pandemia de coronavirus.

”Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente”, a invocat şefa executivului comunitar la o conferinţă de presă. ”Mai mult, ele au consecinţe sociale şi economice importante, ele perturbă viaţa populaţiei şi a companiilor (…) Orice măsură luată trebuie să fie proporţională”, a mai susţinut Ursula von der Leyen, transmite potrivit agerpres.


Ea a pledat în schimb pentru controale sanitare, despre care a spus că ”pot avea loc la frontierele externe (ale UE) sau interne, sau pe teritoriul statelor membre”, iar recomandări ale UE la acest capitol urmează să fie prezentate miniştrilor europeni de interne, reuniţi vineri la Bruxelles.

Citeşte şi: Soţia lui Justin Trudeau s-a INFECTAT cu coronavirus

Anterior şi comisarul european pentru piaţa internă, Ylva Johansson, a cerut ca măsurile luate de statele membre la frontiere pentru a combate epidemia să fie ”coordonate” şi ”proporţionale”.

Republica Cehă a anunţat vineri închiderea totală a frontierelor sale începând de luni, o închidere cvasi-completă fiind decisă joi şi de Slovacia, în timp ce Polonia, Austria, Slovenia şi Ungaria au decis o serie de restricţii la intrarea în aceste ţări.

Potrivit unui purtător de cuvânt al executivului comunitar citat de agenţia DPA, până în prezent numai Austria, Ungaria şi Republica Cehă au notificat Comisia Europeană cu privire la instituirea unor controale la frontierele Schengen.

Citeşte şi: SUA au bombardat poziţiile unei miliţii proiraniene din Irak

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen le-a cerut statelor UE să dea dovadă de ”solidaritate” în ce priveşte accesul la materialele de protecţie împotriva coronavirusului. ”Nu este bine atunci când statele membre iau măsuri unilaterale, întrucât aceasta creează un efect de domino şi împiedică pacienţii, spitalele să aibă acces la echipamente de care au nevoie urgent”, a motivat ea, referire la măsurile de limitare ori de interzicere a materialelor de protecţie sanitară, decise mai ales de Franţa şi Germania.

”Am discutat cu statele membre pentru a-şi adapta (măsurile) astfel încât să garanteze că materialul în Europa este bine direcţionat şi că merge acolo unde este nevoie, către pacienţi, medici, spitale, personalul medical”, a indicat Ursula von der Leyen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.