Ursula von der Leyen: Europa Centrală e cheia consolidării apărării UE

Publicat:

Ursula von der Leyen: Europa Centrală e cheia consolidării apărării UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat Europa Centrală pentru importanța sa strategică tot mai mare în UE și a subliniat rolul său în construirea de noi capacități europene de apărare, în cadrul unei conferințe de la Praga.

Von der Leyen a discutat despre rolul regiunii în timpul discursului său de deschidere șa conferința GLOBSEC de la Praga (30 august-1 septembrie), potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Europa Centrală nu se află doar în centrul Europei din punct de vedere geografic, dar este și centrală din punct de vedere politic și strategic pentru viitorul Uniunii Europene”, a spus von der Leyen.

Ea a cerut, de asemenea, o regândire fundamentală a arhitecturii de securitate a Europei, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, pe care a descris-o drept un semnal de alarmă major. Invazia, a susținut ea, a spulberat multe dintre ipotezele de securitate de lungă durată ale UE, în special credința că interdependența economică cu Rusia ar descuraja conflictele.

„Timp de decenii, mulți au spus că interdependența economică a fost sursa supremă de securitate. Știți cu toții că Europa cumpăra gaz rusesc. Și aceasta trebuia să fie garanția că Moscova nu va începe niciodată un nou război pe bătrânul continent. A fost o iluzie”, a spus ea, subliniind eșecul acestei strategii.

Deși a recunoscut rolul vital al Statelor Unite în sprijinirea Ucrainei, von der Leyen a subliniat, de asemenea, că Europa trebuie săși asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare, menționând că „Protecția Europei este în primul rând datoria Europei”.

În timp ce NATO rămâne fundamentul apărării colective, ea a cerut un „pilon european mult mai puternic” în acest cadru, argumentând că UE ar trebui să-și dezvolte capacitatea de a se apăra și de a descuraja potențialele amenințări.

Pentru a realiza acest lucru, von der Leyen a subliniat necesitatea unor investiții substanțiale și a unei restructurari majore a industriei europene de apărare. Ea își amintește intenția de a numi un comisar dedicat pentru apărare în următoarea Comisie Europeană.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

„Scopul nostru trebuie să fie să construim producție de apărare potrivită pentru dimensiunea continentului”, a explicat ea, subliniind că Europa Centrală este bine plasată pentru a conduce și a beneficia de acest nou accent pe apărare.

„Trebuie să fii în centrul viitorului Uniunii noastre. Contez pe voi”, a adăugat von der Leyen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane pentru copiii cu vârsta sub 2 ani

Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane pentru copiii cu vârsta sub 2 ani Copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui să fie expuşi...

Putin i-a oferit lui Kim Jong-un 24 de cai de rasă ca plată pentru proiectile de artilerie trimise de Coreea de Nord în Rusia

Putin i-a oferit lui Kim Jong-un 24 de cai de rasă ca plată pentru proiectile de artilerie trimise de Coreea de Nord în Rusia Președintele...

Germania va prelungi punerea sub administrare a activelor grupului petrolier rus Rosneft

Germania va prelungi punerea sub administrare a activelor grupului petrolier rus Rosneft Guvernul german va prelungi, pentru încă şase luni, punerea sub administrare a subsidiarelor...

Trump vrea să transforme SUA în ‘capitala cripto a planetei’

Trump vrea să transforme SUA în 'capitala cripto a planetei' Promisiunea fostului președinte Donald Trump de a transforma SUA în „capitala cripto a planetei” și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.