Ursula von der Leyen respinge cererea Londrei de a schimba rolul CJUE privind Irlanda de Nord

Publicat:

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a respins cererea Londrei de a schimba rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în soluţionarea disputelor post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord, a relatat joi politico.eu., potrivit agerpres.

Regatul Unit face presiuni pentru a discuta cu Bruxellesul despre modificarea unor prevederi din protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Protocolul stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.


iteşte şi: Senatul francez NU prelungeşte ‘permisul sanitar’ – Black News

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune Bloomberg Television, Ursula von der Leyen a spus că rolul CJUE în soluţionarea eventualelor diferende legate de Irlanda de Nord nu face obiectul unei renegocieri.

”Există o instituţie care ia decizii cu privire la dreptul european şi aceasta este Curtea Europeană de Justiţie” (CJUE, n.red.), a explicat şefa executivului UE.

Ea a accentuat că Uniunea Europeană deja a dat dovadă de ”cât de multă flexibilitate posibilă în interiorul protocolului”, pentru a răspunde motivelor de îngrijorare ale Londrei în legătură cu noile reguli şi controale asupra companiilor şi cetăţenilor din Regatul Unit.

Citește și: Andrew Cuomo a fost INCULPAT pentru agresiune sexuală – Black News

Londra doreşte să înlocuiască rolul CJUE cu un mecanism de arbitraj pentru a pune capăt prevederii ‘extrem de neobişnuite într-un tratat internaţional ca disputele să fie soluţionate în tribunalul uneia dintre părţile” semnatare, a afirmat ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, în urmă cu câteva zile.

Textul protocolului nord-irlandez, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, a provocat nemulţumiri şi în rândul comunităţii unioniste, care este favorabilă rămânerii acestei provincii în interiorul Regatului Unit.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.