X

Ursula von der Leyen: UE are nevoie de ‘mai mult nuclear’

Ursula von der Leyen: UE are nevoie de ‘mai mult nuclear’

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Uniunii Europene să fie mai autosuficientă în ceea ce privește producția de energie, într-un discurs susținut vineri la Praga.

„Când vorbim despre energia noastră, trebuie să ne producem propria energie, mai multe surse regenerabile de energie, mai multă energie nucleară, mai multă eficiență”, a declarat ea în cadrul unei conferințe pe teme de securitate în capitala cehă, relatează Yahoonews.com

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Cu toate acestea, energia nucleară în UE face obiectul unor dispute aprinse, Franța făcând presiuni pentru ca această tehnologie să beneficieze de mai multe investiții publice și să devină o parte mai importantă a sistemului energetic al blocului comunitar, în ciuda opoziției ferme a Germaniei.

În calitate de președinte al Comisiei, politicianul conservator german a subliniat anterior rolul energiei nucleare în procesul UE de renunțare la combustibilii fosili. Cu toate acestea, în cadrul primului summit privind energia nucleară, care a avut loc în martie, von der Leyen a trebuit să recunoască diferențele de opinie din UE cu privire la această tehnologie.

În Germania, după șase decenii de energie nucleară, ultimele trei centrale nucleare au fost închise în aprilie 2023.

Țara a fost atât de alarmată de dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia din martie 2011, încât cancelarul de atunci, Angela Merkel, a anunțat eliminarea treptată a energiei nucleare din țară.

Von der Leyen nu a spus în discursul său de la Praga dacă consideră că revenirea la energia nucleară este justificată în Germania, dar a menționat invazia totală a Rusiei în Ucraina pentru a-și susține argumentul general.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Europa a cumpărat gaz din Rusia pe baza faptului că „interdependența economică era sursa supremă de securitate”, a declarat von der Leyen.

„Aceasta trebuia să fie garanția că Moscova nu va începe niciodată un nou război pe bătrânul continent. Aceasta a fost o iluzie”, a adăugat von der Leyen.
Președintele ceh Petr Pavel vorbește în timpul celei de-a 19-a conferințe anuale Globsec Security din Praga.

Tags: nuclearUEUrsula Von Der Leyen
Externe