Ursula von der Leyen va începe luni un turneu în Brazilia, Argentina, Chile şi Mexic

Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe luni un turneu în Brazilia, Argentina, Chile şi Mexic, în cadrul căruia se va întâlni cu preşedinţii celor patru ţări din America Latină, o regiune cu care Uniunea Europeană doreşte să îşi consolideze legăturile după războiul din Ucraina, transmite EFE, potrivit agerpres.  

Von der Leyen va ajunge mai întâi la Brasilia, unde va discuta cu preşedintele brazilian Luis Inazio Lula da Silva.


Citește și : Trump a fost inculpat pentru gestionarea arhivelor Casei Albe

A doua zi, ea se va deplasa la Buenos Aires, pentru o întrevedere cu preşedintele argentinian Alberto Fernandez.

Miercuri va ajunge la Santiago de Chile, unde se va întâlni cu preşedintele Gabriel Boric, iar joi îşi va încheia vizita oficială la Ciudad de Mexico, printr-o întâlnire cu preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

Von der Leyen avea prevăzută această călătorie pentru luna aprilie, dar a fost nevoită să o amâne din cauza vizitei preşedintelui Lula da Silva la Beijing, unde acesta s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Turneul are loc la o săptămână după ce Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de consolidare a relaţiilor cu America Latină, şi cu o lună înainte ca UE să organizeze la Bruxelles primul summit cu CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene) din ultimii opt ani, cu care blocul european doreşte să stabilească o coordonare permanentă.

Deplasarea lui von der Leyen vine, de asemenea, în contextul în care Bruxelles-ul aşteaptă ca ţările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay) să transmită contrapropunerea lor la demersurile făcute de Comisie pentru relansarea ratificării acordului comercial pe care cele două blocuri l-au semnat în 2019.

Ratificarea este în impas din cauza temerilor unor state precum Franţa că importul de carne din aceste ţări va afecta crescătorii proprii de animale.

De asemenea, noul guvern brazilian doreşte să revizuiască prevederile privind accesul companiilor la licitaţiile publice.

Citește și : Blinken a discutat cu Netanyahu despre problema statului palestinian

UE şi Brazilia sunt în dezacord şi în ceea ce priveşte un ipotetic plan de pace pentru Ucraina, întrucât, în timp ce Lula menţine o poziţie mai echidistantă între Moscova şi Kiev, Bruxelles-ul susţine că Rusia este în mod clar ţara agresoare.

În cadrul turneului, von der Leyen va anunţa noi proiecte de investiţii în regiune prin care UE vrea să contrabalanseze prezenţa Chinei în zonă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.