X

Ursula von der Leyen vrea să aloce armatei germane 1,3% din PIB

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a prezentat marţi un plan pentru extinderea forţelor armate ale ţării, ce prevede o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 1,3% din PIB până în 2019, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

”După o perioadă de contracţie (a economiei), suntem din nou într-o perioadă de creştere economică”, a declarat dna Von der Leyen în cadrul anunţului său, ce preconizează o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 1,5% până în 2024.

Citeşte şi: Incendiu puternic la o şcoală primară din Londra

Potrivit ministrului, bugetul extins va fi distribuit în toate sectoarele Bundeswehr-ului (armata germană), dar că o investiţie specială se va axa pe echipamente militare şi eforturile de digitalizare.

Aliaţii NATO s-au angajat de mult timp să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, dar doar opt din cele 29 de ţări membre ar urma să atingă acest obiectiv până la sfârşitul anului, în timp ce SUA cheltuiesc deja 3,5% din PIB pentru apărare.

Vezi şi: Măcel în Mexic. Şeful trupelor speciale a fost asasinat la Guadalajara – FOTO

Preşedintele american Donald Trump a menţionat în mod repetat Germania pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a aloca 2% din PIB pentru apărare. În prezent, Berlinul cheltuieşte doar 1,24% din PIB pentru apărare. 

Tags: apararebugetgermaniaNATOSUAUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora