Uşa UE este deschisă noilor aderări din Balcani dar drumul care trebuie parcurs rămâne unul lung (Juncker)

Publicat:

Şase ţări din Balcani – Macedonia, Serbia, Albania, Muntenegru, Bosnia şi Kosovo – aspiră să adere la Uniunea Europeană, însă Bruxellesul a avertizat că drumul care trebuie parcurs rămâne unul lung, relatează AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat în turneu în Balcani, a reiterat strategia pentru regiune dezvăluită la începutul lunii februarie: “Uşa UE este deschisă noilor aderări însă numai atunci când fiecare ţară va îndeplini criteriile” de aderare, conform agerpres.


Criterii care răspund “nevoii de reforme fundamentale”, în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, stabilirea unor “relaţii de bună vecinătate”, precum şi rezolvarea litigiilor frontaliere, o moştenire a conflictelor din 1990 din fosta Iugoslavie.

Citește și : Turcia a interzis difuzarea la tv a peste 200 de cântece ‘necorespunzătoare’

Locuitorii din Balcani consideră adesea UE ca o promisiune de prosperitate necunoscută lor. Numai în 2018, potrivit Comisiei Europene, este prevăzut un ajutor de preaderare de circa 1,07 miliarde de euro, în plus faţă de cele 9 miliarde de euro acordate între 2007 şi 2017. Mai mult, companii europene au investit 10 miliarde de euro în ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a avertizat că aderarea nu se limitează numai la un proiect economic.

Serbia, cea mai mare ţară din Balcanii Occidentali, şi Muntenegru sunt considerate cele mai avansate pe calea aderării la UE, cu negocieri deschise şi chiar un termen de aderare preconizat până în 2025. Preşedintele sârb de centru-dreapta, Aleksandar Vucic, vede în această dată o sursă “de motivaţie foarte importantă pentru cetăţenii săi”.

Vucic i-a avertizat însă pe cetăţenii sârbi, mulţi dintre ei încă ataşaţi de alianţa istorică cu Moscova, că “trebuie luate decizii dificile” cu privire la Kosovo, a cărui independenţă Belgradul nu o recunoaşte.

În Muntenegru, Mişcarea Europeană, un grup de presiune pro-UE, a estimat “descurajator” faptul că Bruxellesul consideră termenul de 2025 o perspectivă “extrem de ambiţioasă”.

Şi, încă o dată, Jean-Claude Juncker a avertizat că este vorba despre o “dată estimativă, o dată de încurajare”.

Termenul este cu atât mai neclar pentru Macedonia, Albania, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina.

Candidată din 2014, Tirana speră să înceapă negocierile de aderare în 2018. Premierul socialist Edi Rama a declarat că ţara sa vrea să “facă progrese rapide şi, de ce nu, să aderare la UE în acelaşi timp” cu Serbia. În opinia sa, UE este cea mai bună cale de a pune capăt tensiunilor nesfârşite din Balcani.

“Mingea este în terenul nostru”, a afirmat analistul politic albanez Lutfi Dervishi, referindu-se în special la lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.

Macedonia trebuie să rezolve disputa asupra numelui cu Grecia care durează de peste un sfert de secol, sperând să ridice astfel vetoul Atenei. Discuţiile par să progreseze. Premierul macedonean, Zoran Zaev, crede că ţara sa se află “pe drumul cel bun” şi speră că va “ajunge din urmă Serbia şi Muntenegru”. Cu toate acestea, ministrul de externe macedonean, Nikola Dimitrov, a menţionat recent senzaţia incomodă a concetăţenilor săi de a se simţi “blocaţi în sala de aşteptare”.

La Sarajevo, liderul musulmanilor bosniaci, Bakir Izetbegovic, a declarat că se simte încrezător că poate “să se alăture celor care înaintează pe drumul către UE”, cu toate că ţara este afectată de o conducere divizată, între bosniaci, croaţi şi sârbi.

Prooccidentali, kosovarii aşteaptă liberalizarea vizelor de către UE. Presa a remarcat că propunerile Comisiei nu sunt foarte încurajatoare, menţionând declaraţiile sale potrivit cărora Kosovo va merge “pe calea europeană doar atunci când circumstanţele obiective o vor permite”.

Preşedintele Hashim Thaçi şi-a exprimat regretul pentru “lipsa aceleiaşi poziţii” în rândul statelor membre ale UE, dintre care cinci nu recunosc independenţa Kosovo. “Însă Kosovo nu se va cufunda în disperare”, a afirmat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.