X

Uzbekistan : Un jurnalist, Yusuf Ruzimuradov, a fost eliberat după 19 ani de închisoare

Un jurnalist uzbek, Yusuf Ruzimuradov, a fost eliberat după 19 ani de închisoare în ţara sa, un record mondial, a anunţat vineri un grup de apărare a drepturilor omului, Ezgulik, din Taşkent, citat de AFP.

“Yusuf Ruzimuradov a fost eliberat din închisoarea 64/6 din oraşul Chirchik, din apropiere de Taşkent, pe 22 februarie. El se simte bine”, a scris pe Facebook unul din responsabilii Ezgulik, Abdurahmon Taşanov, potrivit agerpres.

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), Ruzimuradov era, în plan mondial, jurnalistul închis de cel mai mult timp. El nu a putut fi contactat pentru moment, scrie AFP.

Citește și : Burkina Faso : Atac la sediul Statului Major al forţelor armate. Cel puțin 30 de persoane au fost ucise

Acest jurnalist, care lucra pentru un cotidian de opoziţie interzis, Erk, a fost trimis în detenţie în 1999, după ce a fost acuzat, între altele, că ar fi încercat să răstoarne guvernul, acuzaţii inventate în întregime, conform susţinătorilor săi.

Pedeapsa sa a fost prelungită dincolo de data aşteptată pentru eliberare, anul 2014.

În februarie 2017, fostul director al cotidianului Erk, Muhammad Berkjanov, arestat de asemenea în 1999, a fost eliberat după mai bine de 18 ani petrecuţi în spatele gratiilor.

Cei doi jurnalişti exilaţi în Ucraina au fost aduşi în Uzbekistan, pentru a fi judecaţi, în condiţii comparate de susţinătorii lor cu o răpire.

Fostul preşedinte uzbek Islam Karimov, decedat în septembrie 2016, a condus cu mână de fier, timp de 27 de ani, această fostă republică sovietică.

Ales în decembrie 2016, succesorul său, Şavkat Mirzoiev, prim-ministru între 2003 şi 2016, a dat timide semne de relaxare, graţiind zeci de prizonieri politici şi afirmând că doreşte să reformeze economia ţării, aflată integral sub controlul statului. Analiştii nu se aşteaptă însă să-l vadă lansând veritabile reforme politice, conchide AFP.

Tags: ChirchikCPJeliberatinchisoarejurnalistrecord mondialYusuf Ruzimuradov
Categorii: Sinteze