X

Uzbekistanul scuteşte studenţii, profesorii şi asistenţii medicali de muncile agricole

Guvernul de la Taşkent a trimis înapoi în şcoli, universităţi şi spitale mii de profesori, studenţi şi asistenţi medicali care erau obligaţi să să culeagă bumbacul, informează Reuters, citând ca sursă un oficial local, care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea. 

Culesul bumbacului a început în septembrie, iar guvernul ordonase scutirea de muncile agricole a categoriilor menţionate încă din august, a afirmat un oficial guvernamental, sub rezerva anonimatului. Guvernatorii regionali nu au aplicat însă măsura până joi, când de la Taşkent li s-a comunicat că dacă nu respectă ordinul, vor fi destituiţi. Reuters a obţinut din partea mai multor elevi şi a unui director de şcoală confirmarea că au fost trimişi acasă sau li s-a anulat în ultimul moment deplasarea pe câmpurile de bumbac.

Uzbekistanul, unul din cei mai mari exportatori de bumbac din lume, folosea de multă vreme studenţii şi personalul din învăţământ şi sănătate ca forţă de muncă pentru lucrările agricole. Această practică este considerată muncă forţată, deşi oficial cei trimişi la muncile câmpului erau consideraţi voluntari şi plătiţi cu aproximativ 0,5 cenţi pe kilogramul de bumbac cules. De fapt, arată Reuters, cei care refuzau să presteze munca respectivă riscau să fie exmatriculaţi sau concediaţi, dacă nu plăteau pe altcineva să lucreze în locul lor sau nu mituiau oficialităţile.

Din 2015, la presiunea comunităţii internaţionale, inclusiv prin campanii de boicot, guvernul uzbec a renunţat treptat la munca minorilor. Cu toate acestea, Uzbekistanul a rămas printre cele cinci ţări care abuzează cel mai mult de munca forţată, conform Indexului Global al Sclaviei alcătuit anul trecut de fundaţia Walk Free. Aceasta estimează că aproape 4% din cei 31 de milioane de uzbeci trăiesc în condiţii de sclavie modernă şi că situaţia este mai rea din acest punct de vedere doar în Coreea de Nord.

Renunţarea la munca forţată este una din măsurile de reformă luate de preşedintele Uzbekistanului, Şavkat Mirzioiev, care a fost ales şef al statului după moartea predecesorului său, Islam Karimov, în septembrie anul trecut.

Tags: asistentii medicaliIslam Karimovmunca fortatamunci agricoleprofesoriireformeŞavkat MirzioievstudentiiTaskendUzbekistanWalk Free
Categorii: Social