X

Vaccinarea la câini și pisici: Cât e de importantă și cât de des trebuie făcută

Vaccinarea la câini și pisici: Cât e de importantă și cât de des trebuie făcută

Vaccinarea este esențială pentru menținerea sănătății câinilor și pisicilor și pentru prevenirea unor boli grave sau chiar letale. Vaccinurile funcționează prin stimularea sistemului imunitar al animalului să producă anticorpi împotriva anumitor agenți patogeni, protejându-l de infecții în viitor, spune medicul veterinar Beatrice Ilea. Iată câteva aspecte generale despre vaccinarea la câini și pisici:

Vaccinarea câinilor. Vaccinuri obligatorii sau recomandate:

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În general, puii de câine primesc primele vaccinuri la vârsta de 6-8 săptămâni, urmate de rapeluri la fiecare 2-4 săptămâni până la 16 săptămâni. După vaccinarea inițială, sunt necesare rapeluri periodice (anuale sau la intervale mai lungi, în funcție de vaccin).

Vaccinarea pisicilor. Vaccinuri obligatorii sau recomandate:

Puii de pisică încep vaccinarea la vârsta de 6-8 săptămâni, iar rapelurile sunt administrate până la 16 săptămâni. După vaccinarea inițială, pisicile vor necesita rapeluri regulate, la intervale de 1-3 ani, în funcție de recomandările medicului veterinar.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Vaccinurile sunt cea mai eficientă metodă de a preveni bolile grave și de a reduce mortalitatea animalelor de companie. De asemenea, ajută la prevenirea răspândirii bolilor infecțioase, protejând și alte animale și oameni. Animalele nevaccinate sunt mai susceptibile să dezvolte complicații grave din cauza bolilor infecțioase.

Vaccinurile sunt în general sigure, dar unele animale pot prezenta reacții adverse minore, cum ar fi oboseală sau febră ușoară. Reacțiile grave sunt rare.

Tags: cainipisicivaccin
Diverse