VACCINAT, dar tot nu vrea să iasă afară? Creșterea sindromului de anxietate Covid

Publicat:

Învingem virusul, dar mulți au rămas cu frica cronică de reintegrare. Cum ne putem elibera de acest blocaj autoimpus?

Renee Watson, o femeie sănătoasă în vârstă de 43 de ani, a primit deja ambele doze de vaccin anti-covid. Între timp, rata infecției Covid din Marea Britanie a scăzut și tot mai mulţi britanici au fost vaccinaţi. Lockdownul se relaxează, cafenelele de pe trotuar și grădinile cu bere abundă de clienţi, iar viața revine la ceva mai asemănător normalității.


Citeşte şi: Florida ridică toate restricţiile – Black News

Dar nu este cazul doamnei Watson, nici pentru cei ca ea care ar putea suferi – într-un grad mai mare sau mai mic – din ceea ce a fost numit sindromul anxietății Covid. Watson, un antreprenor care a fost odată „destul de asumat”, se simte mult mai fericită şi nu vrea să îşi mai asume niciun risc.

„M-am gândit că voi reveni la normal și să mă întorc să fiu dornică să merg la restaurante și la cumpărături”, spune ea, mamă a doi copii din Oxfordshire. „Dar chiar nu mi-am dorit deloc. Încă îmi comand totul online. Nu asta sunt eu, e ciudat: în mod normal sunt o persoană sociabilă și îmi place să merg la festivaluri, dar în acest moment cred că e prea riscant. ”

Răspunsul lui Watson la relaxarea lockdown-unului nu este atât de neobișnuit, spun psihologii. Nu se știe încă câți oameni vor fi afectați de anxietatea Covid reziduală după vaccinare, dar planează temerea că o minoritate semnificativă se va lupta să se reajusteze, mai ales că ieşirea totală din lockdown va permite ca grupurile mari și evenimentele mari, aglomerate să aibă loc din nou.

În timp ce mulți dintre noi se bucură de șansa de a socializa și de a călători în mod normal, unii se agață cu teamă de comportamentele de siguranță aplicate asupra noastră în timpul pandemiei. Ceea ce a fost odată un răspuns rațional la pericol a devenit un răspuns „inadaptativ” pe măsură ce pericolul se retrage.

Marcantonio Spada, profesor de comportamente dependente și sănătate mintală la Universitatea London South Bank, și Ana Nikčević, profesor de psihologie la Universitatea Kingston, au identificat și au denumit fenomenul sindromului de anxietate Covid-19.

La începutul pandemiei, au lansat ipoteza că ar exista o serie de comportamente pe care oamenii le-ar adopta în raport cu amenințarea percepută la Covid, care, deși inițial de ajutor, poate deveni în timp problematică, în special în timpul procesului de reintegrare. Aceste comportamente – care pot include a nu atinge lucrurile, evitarea utilizării transportului public, îngrijorarea și monitorizarea mediului nostru și a altor persoane pentru prezența virusului – ne-ar putea menține „blocați”, au sugerat ei.

„La persoanele care folosesc aceste strategii în mod consecvent, excesiv, zilnic, şi considerând că vor rămâne în siguranță, le poate„ bloca ”din greșeală în frica și suferința legate de Covid-19 și le poate împiedica reintegrarea și reveni la normal”, spun cercetătorii.

Datele pe care le-au colectat atât în ​​SUA, cât și în Marea Britanie își confirmă teoria. Constatările lor sugerează că cei cu un risc mai mare de virus sunt mai predispuși la sindromul de anxietate Covid. Dar Spada crede că până la una din cinci persoane s-ar putea lupta cu revenirea la normalitate și că femeile sub 40 de ani ar putea fi afectate în mod special, deoarece alte cercetări au arătat că acest plafon demografic este cel mai grav afectat de pandemie din punct de vedere psihologic.

Pentru Watson, care a studiat imunologia, este incertitudinea din jurul virusului care o tulbură. „Sunt o susținătoare frenetică al vaccinurilor, dar Covid a fost atât de imprevizibil, încât nu s-a comportat așa cum ne-am aștepta de la un virus de acest fel”, spune ea. „Deci, deși cred că vaccinarea îmi va oferi cu siguranță un nivel de protecție, nu cred că știm încă pe deplin cum va arăta această protecție și, odată cu apariția multor variante, nu știm cât de bine vaccinul actual ne protejează împotriva tulpinilor emergente. Deci nu vreau neapărat să mă pun în pericol. Copiii se întorc la școală, e deja destul de riscant.”

Gânduri de acest gen se fac ecou în forumurile online. „Virusul nu a dispărut”, a scris luna trecută un utilizator Gransnet. „Chiar dacă la fel ca mine ați avut ambele vaccinări, nu există nicio garanție că o variantă nu va apărea și va necesita mai multe și diferite vaccinuri. Nu intenționez să mă prostesc acum, doar pentru că cineva spune că putem ”. Un altul a răspuns: „M-am obișnuit să trăiesc așa cum fac acum și îmi va fi greu să trăiesc din nou normal”.

Richard, un bărbat de 53 de ani, din nordul Londrei, spune că îngrijorările sale se concentrează asupra eșecului altora de a respecta regulile – și faptul că vaccinul nu garantează protecția 100%. „Mi-am făcut vaccinarea în urmă cu 12 zile, dar aș putea încă să iau Covid”, spune el. „Chiar dacă nu aș fi [grav] bolnav, aș putea avea totuși efecte secundare pe o perioadă îndelungată. Asta mă determină să fiu agitat. Nu v-aţi simţi penibil dacă vă întrebați prietenii câți oameni vor fi acolo când îi veți vizita, doar pentru a vă supun unui risc minim. ”

Experții spun că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) poate fi utilă pentru a „rupe în mod activ acele cicluri negative de gândire și acțiune”, așa cum spune Dr. Victoria Salem, endocrinolog și cercetător la Imperial College London.

Salem, care a lucrat la un studiu al sindromului cu Spada, a văzut dovezi ale acestuia în propria sa practică în rândul pacienților de diferite vârste. „O vedem chiar și la persoanele care au fost complet vaccinate și este îngrijorător, deoarece destul de curând ne vom aștepta ca oamenii să revină la rutine mult mai normale”, spune ea.

Owen O’Kane, fost conducător clinic al NHS pentru sănătatea mintală și autor al cărții Ten Times Happier, prezice o creștere a tulburărilor de anxietate pe măsură ce ieșim din lockdown, concentrându-se nu numai în jurul fricii de Covid în sine, ci și a îngrijorărilor mai largi cu privire la reintegrare. „Văd acum oameni care nu erau anxioși din punct de vedere social şi care întâmpină dificultăţi în faţa relaxării restricţiilor și trebuie să interacționeze social. De asemenea, observăm o creștere a numărului de persoane care consideră spațiile publice claustrofobe sau prea aglomerate.”

Teama de a pierde a devenit, pentru unii, teama de a ieși. O’Kane, un psihoterapeut, sugerează că o parte din populație va suferi de ceea ce el numește „tulburare de stres post-pandemică” și spune: „Nu vom vedea adevăratul impact până când pandemia nu se va termina complet”.

Într-adevăr, adevărata amploare a problemei este probabil să fie mai mare decât ceea ce este evident acum. „Aspectul traumei a fost subevaluat”, spune el. „Mulți oameni, într-o anumită măsură, au suferit unele traume. Am fost închiși de un an în general, toate rutinele noastre s-au schimbat, am urmărit în fiecare zi titluri îngrozitoare și suntem constant cuprinși de o cultură a fricii. Fără îndoială, asta va traumatiza oamenii.”

Citeşte şi: Cel puţin 20 morţi şi zeci de răniţi într-un accident la metroul suspendat din Ciudad de México – Black News

Clinicienii pot ajuta încurajând oamenii să „iasă din modul fricii” și să înceapă să facă unele schimbări graduale de comportament, spune el. „Încurajaţi oamenii să renunțe la comportamentele de siguranță și trebuie să le spuneți că „acest lucru vă menține mai anxios”.

Prof. Nikčević este în general optimist. „Credem că majoritatea oamenilor vor putea elibera aceste strategii [în cele din urmă]”, spune ea. „Trebuie să-i încurajăm treptat … astfel încât oamenii să scape, în timp, de aceste controale mentale.”

Pentru Watson, va fi o chestiune de a urmări cum evoluează lucrurile. „Nu cred că grăbirea pentru a reveni la a fi în zonele dens populate în acest moment ne va face favori”, spune ea. „O să o iau ușor și voi vedea ce se întâmplă”.

Material publicat de The Telegraph şi preluat de Black News.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.