X

Vaccinul Sputnik V a fost aprobat de urgenţă în Pakistan

Vaccinul rusesc Sputnik V a devenit cel de-al treilea aprobat de Pakistan pentru utilizare de urgenţă împotriva COVID-19, după vaccinul laboratorului chinez Sinopharm şi serul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, a anunţat marţi ministrul sănătăţii, Faisal Sultan.

‘Sputnik a primit autorizaţia de utilizare de urgenţă’, a transmis ministrul într-un mesaj pe WhatsApp trimis agenţiei Reuters, potrivit agerpres.

Vaccinul rusesc se administrează în două doze, la interval de trei săptămâni, şi trebuie păstrat la o temperatură de -18 grade Celsius, potrivit documentului oficial de autorizare, valabilă până la 1 aprilie 2021.

Citeşte şi: OMS avertizează împotriva unui exces de pesimism cu privire la vaccinul AstraZeneca

Un al patrulea vaccin candidat, dezvoltat de CanSino Biologics Inc (CanSinoBIO), a încheiat studiile clinice în Pakistan, demonstrând o eficacitate de 65,7% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 şi o rată de succes de 90,98% în stoparea formelor severe ale bolii, conform unei analize intermediare a studiilor globale, a indicat ministrul pakistanez luni.

Eficacitatea în studiul din Pakistan – cu 30.000 de participanţi şi 101 cazuri confirmate de COVID-19 – a fost de 74,8%, respectiv de 100% în cazul formelor severe, a precizat Sultan, citând un comitet independent de monitorizare a datelor.

Administrarea vaccinului CanSinoBio într-o singură doză şi condiţiile normale de păstrare ar putea face din acesta o opţiune potrivită pentru multe ţări. Potrivit ministrului pakistanez, ţara sa ar putea obţine zeci de milioane de vaccinuri în baza unui acord cu compania chineză.

Pakistanul, ţară cu 220 milioane de locuitori, a început deja campania de imunizare cu 500.000 de doze de vaccin Sinopharm donate de aliatul său China şi aşteaptă să mai primească donaţii de peste un milion de doze.

Lucrătorii medicali din prima linie sunt cei cărora li se administrează cu prioritate prima doză.

Citeşte şi: Consiliul Drepturilor Omului se reuneşte pentru criza din Myanmar

Armata pakistaneză a primit la rândul său o donaţie separată de vaccinuri Sinopharm de la armata chineză, în cantitate neprecizată, dar despre care a spus că o va preda guvernului pentru a fi oferită personalului medical.

Pakistanul şi-a asigurat şi 17 milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca prin programul COVAX de ajutorare a celor mai sărace ţări, creat de OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (GAVI).

Tags: coronaviruscovid-19Faisal SultanpakistanSputnik Vvaccin
Categorii: Știrile zilei