Vaccinurile COVID vor ajunge în cele mai sărace țări în 2023 – în ciuda promisiunilor recente

Publicat:

Pe fondul creșterii cazuriloe COVID în Africa, promisiunile privind vaccinurile din partea națiunilor mai bogate nu sunt suficiente pentru a pune capăt pandemiei, spun experții.

Majoritatea oamenilor din cele mai sărace țări vor trebui să aștepte încă doi ani înainte de a fi vaccinați împotriva COVID-19, au declarat cercetătorii pentru Nature.


Citeşte: Preşedintele FED cere Congresului american să ridice plafonul datoriilor – Black News

Sunt necesare aproximativ 11 miliarde de doze pentru a vaccina complet 70% din populația lumii împotriva COVID-19. Până la 4 iulie, au fost administrate 3,2 miliarde de doze. La rata actuală de vaccinare, aceasta va crește la aproximativ șase miliarde de doze până la sfârșitul anului, susţin cercetătorii de la proiectul Fondului Monetar Internațional, cu sediul în Washington DC.

Dar până acum, mai mult de 80% din doze au fost destinate persoanelor din țările cu venituri mari și cu venituri medii superioare. Doar 1% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză, potrivit site-ului Our World in Data.

Liderii grupului G7 al națiunilor bogate au promis doze suplimentare pentru țările cu venituri mici și medii (LMIC) până la sfârșitul anului 2022, la un summit din Cornwall, Marea Britanie. Piesa centrală a fost o promisiune a președintelui american Joe Biden de a dona 500 de milioane de doze de vaccin realizate de compania farmaceutică Pfizer din New York City și de compania de biotehnologie BioNTech din Mainz, Germania. Aceasta se adaugă la 87,5 milioane gajate anterior. Regatul Unit a promis 100 de milioane, iar Franța, Germania și Japonia au promis aproximativ 30 de milioane fiecare.

China a donat aproximativ 30 de milioane de doze de vaccin pentru cel puțin 59 de țări, potrivit datelor publicate pe 2 iulie de cercetătorii de la Duke Global Health Innovation Center din Durham, Carolina de Nord.

Andrea Taylor, cercetător în politici de sănătate și director adjunct al centrului, spune că este puțin probabil ca aceste promisiuni să primească mai rapid mai multe vaccinuri pentru cei mai săraci oameni din lume. În martie, grupul ei a proiectat că lumea va fi vaccinată în 2023; Taylor spune că data încă rămâne valabilă.

Angajamentele suplimentare vor fi compensate de restricții la export. Uniunea Europeană și Statele Unite interzic ambele exporturi de unele vaccinuri și ingrediente ale vaccinului. UE insistă ca companiile să își îndeplinească promisiunile de a livra vaccinuri către UE înainte de a exporta în altă parte. În februarie, India, unde se administrează aproximativ șase din zece doze mondiale de vaccin, a ordonat producătorilor din țară să înceteze exportul de vaccinuri COVID-19 – inclusiv la inițiativa COVAX, care a fost înființată de grupuri, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) distribuie vaccinuri către LMIC. Acesta a fost un obstacol major, spune Taylor.

COVAX s-a angajat să vaccineze o cincime din populația fiecărui LMIC prin livrarea a două miliarde de doze până la sfârșitul acestui an. A achiziționat 2,4 miliarde de doze – de la 1,1 miliarde în martie, potrivit datelor de la Duke Global Health Innovation Center. Însă, începând cu 2 iulie, COVAX livra deja 95 de milioane de doze, față de 65 de milioane în mai.

Între timp, cazurile COVID-19 cresc acum în toată Africa. Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Africa, cu sediul în Brazzaville, Republica Congo, spune că numărul infecțiilor cu COVID-19 a crescut cu 39% în perioada 13-20 iunie și cu 25% în săptămâna care se încheia pe 27 iunie. Cel puțin 20 de țări, inclusiv Zambia, Uganda, Africa de Sud și Republica Democrată Congo, se confruntă cu un al treilea val de infecții, potrivit Centrului Africa pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC), cu sediul în Addis Abeba, Etiopia. Facilitățile de sănătate sunt copleșite.

Întârzieri în grafic

Compania farmaceutică AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, Marea Britanie, este una dintre principalele surse ale dozelor de vaccin ale COVAX. În iunie 2020, compania a semnat un acord cu Serum Institute of India (SII) din Pune, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, pentru a fabrica un miliard de doze de vaccin pe care compania le-a dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, Marea Britanie și care urmează să fie trimise LMIC. Dintre acestea, 400 de milioane de doze urmau să fie administrate înainte de sfârșitul anului 2020.

Citeşte şi: NICIUN avion marocan NU mai are voie să zboare deasupra Algeriei – Black News

Dar infecțiile au început să reapară în cel de-al doilea val al Indiei în martie. Guvernul a ordonat în februarie SII să redirecționeze toate rezervele de vaccin pentru a satisface cererea internă. Acest lucru a lovit COVAX în mod deosebit.

Până la sfârșitul lunii martie a acestui an, COVAX primise doar 28 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford. Trebuia să primească încă 90 de milioane până la sfârșitul lunii aprilie; acestea sunt acum în așteptare.

Per total, între februarie și mai, țările africane au primit doar 18,2 milioane din cele 66 de milioane de doze pe care le așteptaseră prin COVAX. Din aproape 1,3 miliarde de oameni din Africa, doar 2% au primit o doză de vaccin anti-COVID-19. Și puțin peste 1% – 26 de milioane de oameni – sunt complet vaccinați, potrivit biroului OMS din Africa.

Un purtător de cuvânt al SII a declarat pentru Nature că compania se așteaptă să reia exporturile globale până la sfârșitul anului 2021. Un purtător de cuvânt al COVAX spune că, în ciuda întârzierilor, organizația este încrezătoare că își poate îndeplini obiectivul de a furniza două miliarde de doze până la sfârșitul anului an.

Între timp, Uniunea Africană explorează alte opțiuni. Cu ajutorul financiar al Băncii Mondiale, a asigurat 400 de milioane de doze de vaccin cu o singură injecție dezvoltat de compania farmaceutică Johnson & Johnson, cu sediul în New Brunswick, New Jersey.

„Permiteți-mi să spun sincer, nu câștigăm în Africa această luptă împotriva virusului, așa că nu contează cu adevărat dacă vaccinurile sunt de la COVAX sau de oriunde. Tot ce avem nevoie este accesul rapid la vaccinuri ”, declara directorul Africa CDC, John Nkengasong.

De asemenea, anumite țări africane negociază acorduri cu companii de vaccinare pentru a umple gaura lăsată de SII. Dar aceste țări sunt adesea în spatele cozii, spune Taylor, deoarece le lipsește puterea de cumpărare a țărilor mai bogate.

Vaccinurile sunt necesare acum

Deoarece producătorii Indiei nu mai sunt deocamdată în prezent, Statele Unite se dezvoltă drept cel mai mare furnizor mondial de doze de vaccin către LMIC, explică Taylor și a început să distribuie o parte din surplusul de aprovizionare.

Cu toate acestea, potrivit omului de știință șef al OMS, Soumya Swaminathan, acest lucru ar putea fi tardiv. „Distribuția inechitabilă a vaccinurilor a permis virusului să se răspândească în continuare”, spune ea. Populațiile nevaccinate sunt deja expuse riscului, în special din noile variante de coronavirus, cum ar fi Delta (cunoscut și sub denumirea de B.1.617.2). „Avem nevoie de țări cu aprovizionare substanțială pentru a dona 250 de milioane de doze în septembrie”, spune Swaminathan.

OMS solicită statelor sale membre să sprijine un efort uriaș pentru vaccinarea a cel puțin 10% dintre oamenii din fiecare țară până în septembrie, împreună cu o „extindere până în decembrie” pentru a vaccina cel puțin 30% până la sfârșitul anului. Acest lucru se va întâmpla numai dacă țările împart imediat dozele cu COVAX și dacă producătorii acordă prioritate comenzilor COVAX, spune Swaminathan.

Momentul este extrem de important, adaugă Taylor. Dozele partajate acum vor fi mult mai impactante decat dozele in şase luni. Avem nevoie ca țările bogate să trimită doze imediat. ”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.