Vaccinurile NU reduc riscul de transmitere a Covid-ului în gospodărie

Publicat:

Oamenii care sunt complet vaccinați împotriva Covid și care totuşi se infectează cu virusul sunt la fel de contagioși pentru alții din gospodăria lor ca și persoanele infectate nevaccinate, sugerează cercetările, transmite The Guardian.

Gospodăriile reprezintă un cadru cheie pentru transmiterea infecțiilor cu Covid (pdf), cu un contact zilnic prelungit frecvent cu o persoană infectată legat de un risc crescut de a contracta virusul.


Cu toate acestea, au rămas întrebări – inclusiv proporția reală de contacte din gospodărie care se infectează dintr-un caz inițial, durata infecției lor și impactul vaccinării asupra riscului de transmitere a virusului și șansa de se infecta.

Acum, un studiu a dezvăluit că, în timp ce vaccinarea împotriva Covid este esențială pentru prevenirea bolilor severe și a decesului, chiar și persoanele vaccinate cu schema completă se pot infecta și pot transmite virusul mai departe.

Scriind în The Lancet, cercetătorii de la o serie de instituții, inclusiv Imperial College London și Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (HSA) raportează modul în care au analizat datele de la 204 contacte din gospodărie a 138 de persoane infectate cu varianta Delta.

Dintre aceste contacte, care au fost recrutate în termen de cinci zile de când membrul gospodăriei a prezentat simptome și au fost testate zilnic timp de 14 zile, 53 au fost infectate, dintre care 31 erau complet vaccinați și 15 nevaccinați.

Rezultatele sugerează că chiar și cei care sunt complet vaccinați au un risc considerabil de a se infecta, analiza dezvăluind că un contact complet vaccinat are o șansă de 25% de a lua virusul de la un membru infectat al gospodăriei, în timp ce un contact nevaccinat are o șansă de 38% de a se infecta.

Cu toate acestea, cifrele nu fac lumină asupra gravității bolii, în timp ce echipa avertizează că aceste cifre se încadrează într-un interval de valori posibile, ceea ce înseamnă că dimensiunea exactă a diferenței este neclară.

Analiza mai sugerează că dacă o persoană infectată este ea însăși complet vaccinată sau nevaccinată, nu prezintă nicio diferență față de cât de contagioasă este ea pentru contactele din gospodărie.

Echipa adaugă că nivelul de vârf al virusului la persoanele infectate a fost același, indiferent dacă au fost inoculate sau nu, deși aceste niveluri au scăzut mai repede la persoanele vaccinate, sugerând că au eliminat infecția mai devreme.

„Acest lucru explică probabil de ce cazurile inovatoare [complet vaccinate] sunt la fel de infecțioase pentru contactele lor ca și cazurile [nevaccinate]”, a spus profesorul Ajit Lalvani, director de boli infecțioase la Imperial College London și autor al studiului.

Echipa a analizat, de asemenea, mai atent situaţia celor care au fost complet vaccinați.

„Ceea ce am descoperit, în mod surprinzător, a fost că deja la trei luni de la primirea celei de-a doua doze de vaccin, riscul de a dobândi o infecție a fost mai mare în comparație cu a fi vaccinat mai recent”, a spus Lalvani.

„Acest lucru sugerează că protecția indusă de vaccin scade deja la aproximativ trei luni de la inoculare”, a adăugat el.

Lalvani a subliniat că vaccinarea, inclusiv rapelurile, este importantă, menționând că persoanele nevaccinate nu se pot baza pe imunitatea celor care sunt pe deplin afectați pentru protecție.

În cazul în care indivizii complet vaccinați devin infectați, a adăugat el, aceștia rămân protejați împotriva bolilor severe și a morții și tind să aibă doar o infecție ușoară.

Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă datele sugerează că dozele booster ar trebui să fie oferite mai devreme de șase luni după un al doilea vaccin, Lalvani a spus că accentul ar trebui să se pună pe încurajarea celor deja eligibili să ia doza suplimentară.

Prof. Rowland Kao, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în studiu, a spus că estimările ratelor ridicate de transmitere în rândul persoanelor de contact din gospodărie au subliniat necesitatea de a vaccina adolescenții și de a oferi rapel persoanelor vulnerabile.

„Vaccinările persoanelor mai tinere pentru a încetini transmiterea în comunitate și dozele booster pentru a proteja direct împotriva infecțiilor severe și a spitalizării”, a spus el.

Kao a sugerat că descoperirile au adăugat, de asemenea, importanță cererilor de introducere a unor măsuri suplimentare în Marea Britanie pentru a combate răspândirea Covid, adăugând că mișcarea ar putea, de asemenea, atenua riscurile prezentate de alte infecții respiratorii, inclusiv gripa.

„Rezultatul că indivizii vaccinați care se infectează par să prezinte un risc de infecție similar pentru alții subliniază, de asemenea, necesitatea unor intervenții non-farmaceutice continue sau îmbunătățite pentru a încetini și mai mult ratele de transmitere și a ușura povara pusă pe spitale în timpul iernii”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.