Vacile reprezintă o amenințare pentru viitoarele pandemii

Publicat:

Vacile reprezintă o amenințare pentru viitoarele pandemii

Noua descoperire a gripei aviare sugerează că vacile reprezintă o amenințare pentru viitoarele pandemii. Potențialul gripei aviare de a trece de la păsări la vaci și la oameni îi îngrijorează foarte mult pe unii oameni de știință. Acest scenariu a avut deja loc de două ori în Statele Unite din primăvara anului 2024 – când primele vaci din țară au început să se îmbolnăvească de gripă aviară înalt patogenă (HPAI).

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au efectuat acum un studiu pe două vaci de lapte din Texas care au fost infectate cu tulpina H5N1 pentru a înțelege mai bine cum au avut loc aceste transmisiuni, informează Emerging Infectious Diseases, potrivit Science Alert, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În țesutul respirator și în glandele mamare ale ambelor vaci infectate echipa a găsit receptori utilizați de o serie întreagă de tulpini gripale, inclusiv cele provenite de la păsări, porci și chiar oameni.

Având în vedere că toți acești receptori se află împreună, este posibil ca, în cazul în care un virus infectează o celulă, acesta să îi “învețe secretele” și să mute pentru a se atașa și altor receptori de pe celulă, cum ar fi cei întâlniți în mod obișnuit la om.

În timp ce gripa aviară este mortală pentru păsări, atunci când infectează vacile, pare să provoace o scădere bruscă, de scurtă durată și non-letală a producției de lapte. Vacile de lapte din SUA sunt primele vaci confirmate ca fiind infectate la nivel mondial, iar experții încă nu știu cum virusul, care a evoluat pentru a infecta păsările, se răspândește de la o vacă la alta.

Noul studiu indică procesul de muls ca fiind un mecanism de răspândire

Acesta identifică receptori favorabili H5N1 în glandele mamare ale vacilor, ceea ce ajută la explicarea impactului neobișnuit al virusului asupra laptelui animalelor.

Angajații din industria laptelui spun că laptele arată gros și decolorat atunci când o vacă este infectată, iar dacă laptele este crud și nepasteurizat, oamenii de știință suspectează că acesta este o sursă de transmitere pentru alte mamifere, inclusiv pentru noi înșine.

Virusul se „adaptează”

Niveluri ridicate ale virusului H5N1 au fost detectate în laptele de vacă contaminat, potrivit oficialilor de la Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Cu toate acestea, aceștia menționează că “infecțiile umane sporadice fără răspândire continuă nu vor schimba evaluarea riscului CDC pentru publicul larg din SUA, pe care CDC o consideră scăzută”.

Din fericire, cei doi lucrători din sectorul produselor lactate din SUA care au contractat virusul H5N1 de la vacile de lapte au prezentat doar simptome minore și s-au recuperat fără a mai infecta pe nimeni, însă agentul patogen care i-a infectat a prezentat semne îngrijorătoare de adaptare la corpul mamiferelor atunci când a fost analizat de oamenii de știință.

Nu se știe dacă aceste adaptări au avut loc la vacile de lapte sau la lucrătorii din sectorul lactatelor, însă oamenii de știință de la Iowa State sunt dornici să afle mai multe.Se știe că virusurile gripale de tip A, precum H5N1, infectează celulele prin intermediul receptorilor compuși din acizi sialici.Acele tulpini virale care au evoluat pentru a infecta păsările preferă anumiți receptori de acid sialic în comparație cu cele care au evoluat pentru a infecta mamiferele. Chiar și la nivel de specie, virușii gripei A sunt destul de specifici în ceea ce privește locul în care se atașează de celule.

Cercetătorii de la Iowa State University și University of Georgia sunt îngrijorați de expresia și distribuția acizilor sialici pe care le-au găsit în tractul respirator și glandele mamare ale vacilor de lapte infectate cu H5N1.

Ambele zone par a fi susceptibile la gripa aviară și prezintă semne de găzduire a unei posibile replicări virale.

Virusul suferă modificări

Ca și coronavirusul, virusul gripal este “în mod inerent predispus la erori”, scriu autorii, adăugând că “infectarea noilor specii gazdă oferă virusului oportunități suplimentare de a se replica și, ulterior, de a suferi mutații pentru a se adapta mai bine la noile gazde”.

“Răspândirea [virusului gripei A] la țesuturile din afara tractului respirator este rară”, scrie echipa de cercetători.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Aceștia cred că este posibil ca mediul ușor acid din glanda mamară a vacii, împreună cu prezența receptorilor de acid sialic, să predispună vacile la infecția cu H5N1.

Aceste ipoteze ar trebui studiate în continuare, dar constatările subliniază “nevoia urgentă” de a înțelege modul în care virusul gripei aviare infectează atât de multe specii de mamifere.

Este, de asemenea, un memento important pentru consumatori de a bea întotdeauna lapte pasteurizat.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili Un crocodil de apă sărată, galben-verzui cu pete maronii, stă în mare parte scufundat în apele noroioase...

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive Un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe...

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor Trupele Ucrainei continuă să avanseze pe teritoriul regiunii ruse Kursk, iar acest...

O primă provocare pentru Ursula von der Leyen: Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați

O primă provocare pentru Ursula von der Leyen: Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați Din cele 17 capitale ale UE care și-au desemnat până acum...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.