Cum văd analiştii politici summitul Trump-Kim: Rezultate simbolice şi nimic tangibil

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au angajat marţi să acţioneze pentru denuclearizarea totală a peninsulei coreene, simultan cu oferirea de garanţii de securitate de către Washington pentru Phenian, însă declaraţia emisă la finalul summitului istoric din Singapore oferă puţine detalii despre cum anume va fi atins acest obiectiv, notează Reuters, potrivit agerpres.

Trump a declarat că se aşteaptă ca procesul de denuclearizare să înceapă ‘foarte, foarte rapid’, iar comunicatul final precizează că secretarul de stat Mike Pompeo şi oficiali nord-coreeni vor purta negocieri ‘cât mai curând posibil’.


Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Bulgaria. Doi oameni au murit

Analişti politici spun că summitul a produs doar rezultate simbolice şi nimic concret.

‘Nu este clar dacă negocieri viitoare vor conduce la obiectivul final al denuclearizării’, atrage atenţia Anthony Ruggiero, de la Foundation for Defense of Democracies, un think-tank din Washington. ‘Pare o reafirmare a stadiului în care am lăsat negocierile acum mai bine de zece ani, nu un pas major înainte’, remarcă el.

În plus, documentul nu face nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord din cauza programului său nuclear şi care i-au afectat grav economia.

Nu există nici menţiuni la semnarea, în sfârşit, a unui tratat de pace, Coreea de Nord şi Statele Unite aflându-se în continuare, din punct de vedere tehnic, în război, după conflictul din 1950-1953, încheiat doar printr-un armistiţiu.

Cu toate acestea, declaraţia finală afirmă că părţile au convenit să recupereze şi repatrieze rămăşiţele prizonierilor de război şi ale militarilor decedaţi pe câmpul de luptă.

Citeşte şi: Trump prevede o relaţie FORMIDABILĂ cu Kim

China, a treia parte în armistiţiu, şi-a exprimat speranţa că SUA şi Coreea de Nord vor putea ajunge la un consens privind denuclearizarea. ‘În acelaşi timp, trebuie să existe un mecanism de pace pentru peninsulă (coreeană), pentru a rezolva îngrijorările rezonabile ale Coreei de Nord în materie de securitate”, le-a declarat reporterilor, la Beijing, ministrul de externe Wang Yi.

Dacă totuşi declaraţia comună va duce în mod real la o destindere durabilă, ar putea schimba în mod fundamental peisajul de securitate în Asia de Nord-Est, la fel cum vizita fostului preşedinte american Richard Nixon la Beijing, în 1972, a condus la transformarea Chinei.

Li Nan, cercetător principal la Pangoal, un think tank din Beijing, consideră însă că întâlnirea din Singapore a avut doar semnificaţie simbolică. ‘Este prea devreme să o numim un punct de cotitură în relaţiile americano-nord-coreene’, conchide el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cântăreţ brazilian a murit electrocutat pe scenă

Un cântăreţ brazilian a murit electrocutat pe scenă Un cântăreț brazilian a murit după ce a fost electrocutat pe scenă, în timpul unui spectacol. Ayres...

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV Warner TV îl sărbătoreşte pe actorul şi regizorul american Robert De Niro, care împlineşte...

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: ‘Harris pentru America!’

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: 'Harris pentru America!' Hollywood-ul a reacţionat cu recunoştinţă la vestea că preşedintele SUA, Joe Biden, renunţă...

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes Bruce Springsteen, muzicianul originar din New Jersey care a devenit vocea rock 'n' roll a clasei muncitoare, are...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.