Vadim Ceban: Filiala Transgaz a efectuat o plată în valoare de 50% din amenda impusă, dar o contestă

Publicat:

Filiala Transgaz a companiei Moldovagaz a efectuat o plată în valoare de 50% din amenda impusă de autoritățile de reglementare în energie ale R. Moldova. Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă, menționând că această acțiune nu reprezintă o acceptare a deciziei autorităților și că contestarea în instanță rămâne o opțiune deschisă.

Amenda, în valoare de peste 34 de milioane de lei, a fost impusă de către Agenția Națională de Reglementare în Energie ca urmare a nerespectării cerințelor legale privind separarea Moldovatransgaz de societatea-mamă și obținerea unui certificat de operator independent de piață.


Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Vadim Ceban a explicat că achitarea a 50% din amenda totală a fost necesară pentru a se conforma legislației, care permite achitarea acestei sume în termen de 72 de ore. Totodată, el a adăugat că, în cazul unei decizii favorabile din partea instanței de judecată, suma plătită va fi restituită companiei din bugetul de stat.

În timpul conferinței de presă, Ceban a recunoscut că Transgaz nu a respectat cerințele legii și a explicat că acest lucru a fost cauzat de lipsa unei decizii corespunzătoare a acționarilor companiei.

De asemenea, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a menționat că Gazprom a condiționat întotdeauna implementarea celui de-al treilea pachet energetic de rambursare de către Moldovagaz a datoriei sale istorice către concernul rus de gaze, în valoare de 709 milioane de dolari.

Referindu-se la acordarea independenței Transgaz, Vadim Ceban a dezvăluit că acționarii Moldovagaz au luat în considerare această problemă încă din 2018 și au discutat două opțiuni: vânzarea Transgaz și transferul sistemului de transport al gazelor către un operator independent.

În cazul unei oferte de cumpărare a sistemului de transport al gazelor, acționarii vor lua în considerare această propunere.

În ceea ce privește gestionarea sistemului de transport al gazelor în timpul perioadei de cinci ani în care Vestmoldtransgaz va opera acest sistem, Ceban a menționat că tariful actual include fonduri destinate menținerii stării tehnice a acestuia, iar Moldovatransgaz va aloca aceste fonduri sub formă de investiții de capital în sistemul de transport al gazelor.

Cu privire la informații despre suma de 160 de milioane de lei pe an pe care Moldovatransgaz ar urma să o primească în urma închirierii sistemului de transport gaz către Vestmoldtransgaz pentru cinci ani, Vadim Ceban a evitat să ofere detalii, invocând un „secret comercial”.

El a confirmat că compania Tiraspoltransgaz va administra sistemul de transport al gazelor pe malul stâng al Nistrului în numele Moldovatransgaz, menționând că acest lucru este necesar pentru a rezolva probleme legate de sistemele de transport de gaze din Ucraina și România.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

 ANRE a amendat Moldovatransgaz cu 34 de milioane de lei pentru nerespectarea obligațiilor legale de a asigura independența sa față de întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală care depinde de Moldovagaz și care se ocupă de furnizarea gazelor naturale.

La scurt timp, Moldovatransgaz a venit cu o reacție și a menționat că nu este de acord cu amenda de milioane pe care i-a aplicat-o ANRE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.