Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’

Publicat:

Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’

Pledoaria lui Nicolas Sarkozy pentru o Ucraină “neutră” şi un referendum care să “ratifice” anexarea Crimeii suscită critici în rafale de la politicieni şi experţi care consideră “ruşinoase” afirmaţiilor fostului preşedinte şi îl acuză că este “cumpărat” de Rusia lui Putin

 

Revenit în media cu un nou volum de memorii – înaintea apelului procesului său în cazul Bygmalion, în toamnă – fostul locatar de la Palatul Élysée a declanşat o furtună în toiul verii, scrie FRANCE 24, potrivit RADOR. 


Într-un interviu fluviu pentru “Le Figaro” publicat online seara, fostul preşedinte critică alegerile succesorilor săi, de la imigraţie la revoltele din suburbii şi de la Sahel la Ucraina.

Cu riscul de a intra în conflict cu diplomaţia franceză susţinând “compromisul” cu Moscova, fie şi cu preţul Crimeii, pentru care, spune el, “orice întoarcere înapoi este iluzorie”.

Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’

Replicile nu au întârziat. Julien Bayou a deschis focul joi dimineaţa: “Un fost preşedinte nu ar trebui să spună asta”, a estimat deputatul ecologist pe LCI, criticând un interviu “lunatic” şi “şocant”.

Nicolas Sarkozy comite “o greşeală teribilă”, dar “îl înţelegem mai bine ştiind că este cumpărat de ruşi”, a adăugat el, referindu-se la legăturile dintre Nicolas Sarkozy şi o societate de asigurări rusească.

Un contrat de trei milioane de euro, obiect, din 2021, al unei anchete a parchetului naţional financiar pentru “trafic de influenţă” şi “spălarea infracțiunii sau contravenții”. O dovadă în plus de “influenţarea elitelor de către Rusia” potrivit lui Julien Bayou, la fel ca şi activităţile lui François Fillon din domeniul petrolului şi imprumutul bancar al Marinei Le Pen.

Tot din rândurile majorităţii eurodeputata (Renew) Nathalie Loiseau a deplâns pe X (ex-Twitter)  dependenţa unei părţi a clasei politice europene de vederile lui Vladimir Putin”, în vreme ce colegul ei belgian Guy Verhofstadt se întreabă dacă trebuie să “râzi sau să plângi” de declaraţiile lui Nicolas Sarkozy, emblematic pentru “erorile tragice faţă de o Rusie devenită “un stat terorist”.

“Logică criminală”

Analiza lui Nicolas Sarkozy “ilustrează cu putere confuzia elitelor franceze privind Rusia şi slăbeşte încă o dată vocea naţiunii noastre în Europa. Jalnic”, a deplâns situaţia eurodeputatul Raphaël Glucksmann, aliat al Partidului Socialist.

Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’

Linia oficială nu s-a schimbat: “Poziţia Franţei legată de războiul de agresiune rus în Ucraina este bine cunoscută”, a comunicat Quai d’Orsay.

“Cât timp va fi necesar, Franţa şi Uniunea Europeană vor fi prezente alături de ucraineni, a declarat Pierre-Alexandre Anglade, preşedinte al comisiei de afaceri europene de la Palatul  Bourbon /Adunarea Naţională/.Puterea ucraineană nu se aşteaptă la mai puţin, respingând orice veleitate de referendum şi blamând “logica criminală” a lui Nicolas Sarkozy, care “justifică războiul de agresiune” al Kremlinului, ceea ce echivalează cu o “complicitate directă”, potrivit lui Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Tonalitatea e diferită la Moscova, unde fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care în această calitate a interacţionat cu Nicolas Sarkozy, a salutat “declaraţiile sale în acelaşi timp îndrăzneţe şi juste”

Specialiştii în relaţii internaţionale au fost şi ei circumspecţi, ca François Heisbourg, care consderă că acest “interviu pro-Putin ruşinos i-ar putea crea probleme fostului preşedinte francez şi “nu numai politic”.

Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’

Membru ca şi el al Fundaţiei pentru cercetare strategică, Bruno Tertrais a ironizat pe tema unui interviu care “ar putea să te facă să râzi, să plângi sau să provoace compătimire”.

Înainte de a face trimitere la un fost colaborator al lui Nicolas Sarkozy care “loveşte foarte tare”: fostul coordonator adjunct al serviciului de informaţii, Jérôme Poirot, a condamnat pe LCI spusele fostului şef de stat care, după părerea lui, “nu are nicio perspectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat” nici “asupra a ce a făcut el” în timpul mandatului său.

Invadarea Georgiei în 2008, în ciuda intervenţiei sale, pentru a bloca aderarea la NATO a acestei ţări din Caucaz, nu-l împiedică să afirme astăzi că el cunoştea “liniile roşii ale lui Putin”. Care era viziuna pe care o avea despre securitatea Franţei?” (…) Pur şi simplu să satisfacă dorinţele lui Putin?”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.