X

Val de demisii la cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet, după schimbarea bruscă a conducerii sale

Cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet, critic feroce al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi fragilizat de probleme judiciare, este zguduit de mai multe zile de o serie întreagă de demisii după schimbarea bruscă a conducerii sale, informează lui AFP,conform agerpres.

“Cutremurul” a avut loc vineri, prin alegerea unui nou Consiliu de Administraţie în fruntea fundaţiei care este proprietara Cumhuriyet, consiliul care l-a schimbat apoi din funcţie pe redactorul-şef extrem de respectat al publicaţiei, Murat Sabuncu.

Citește și : Guvernul german, ÎNGROZIT de sloganurile naziste proferate la un miting din estul ţării – VIDEO

Ca reacţie, în jur de 20 de jurnalişti importanţi ai publicaţiei, printre care cronicarii Ahmet Insel, Aydin Engin şi Asli Aydintasbas, sau caricaturistul Musa Kart, şi-au dat demisia la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, trei colaboratori ai Cumhuriyet au demisionat luni.

Corespondentul publicaţiei la Ankara, Erdem Gul, coautor, în 2015, împreună cu redactorul-şef din acea perioadă, Can Dundar, a unei investigaţii explozive asupra livrărilor de arme operate de Ankara combatanţilor islamişti din Siria, a anunţat că a fost demis prin fax luni dimineaţa.

Fondat în 1924, Cumhuriyet (“Republică” în turcă) traversează una dintre perioadele cele mai dificile din lunga sa istorie. În aprilie, 14 colaboratori ai publicaţiei, printre care patronul său Akin Atalay şi redactorul-şef Sabuncu, au fost condamnaţi pentru “ajutor acordat unor organizaţii teroriste”, în urma unui proces vehement criticat de apărătorii libertăţii presei. Mai mulţi jurnalişti ai cotidianului, care au făcut apel împotriva verdictului, au stat mai mult de un an în detenţie preventivă înainte de a fi eliberaţi. Acesta a fost şi cazul lui Sabuncu, ce a fost 25 de luni redactor-şef, dintre care 17 în închisoare.

Citește și : Cel puţin 57 de militari afgani au murit în confruntările cu talibanii

Alegerea unei noi conduceri, vineri, în frunte cu Alev Coskun, a intervenit în urma unei lungi bătălii interne. Observatorii îl descriu pe Coskun drept un susţinător al aripii naţionaliste a kemalismului (de la Kemal Ataturk). El a fost un opozant vehement al precedentei conduceri reprezentată inclusiv prin Akin Atalay şi a fost convocat martor de către acuzaţie în timpul procesului Cumhuriyet.

Turcia este criticată frecvent de ONG-uri pentru atingeri aduse libertăţii presei. Această ţară se situează pe locul 157 printre cele 180 de ţări evaluate în clasamentul privind libertatea presei elaborat de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

Tags: Alev CoskunankaracotidianCumhuriyetErdem GulRecep Tayyip Erdogansiria
Categorii: Diaspora