X

Valeri Gherasimov a inspectat trupele ruse care avansează în Doneţk

Valeri Gherasimov a inspectat trupele ruse care avansează în Doneţk

Şeful Statului Major al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat marţi trupele grupării militare Ţentr (Centru), care luptă în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, pentru a se informa despre evoluţiile recente de pe front şi a oferi decoraţii, informează EFE, potrivit stiripesurse.ro.

După cum a indicat Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram, Gherasimov a ascultat rapoartele comandanţilor care, de mai multe săptămâni, raportează noi câştiguri pe teren şi care acum “luptă în sectoarele Krasnoarmeisk şi Aleksandro-Kalinovo cu privire la situaţia din zona lor de responsabilitate”.

Citeşte şi: Ruşii bombardează Ucraina cu rachete balistice – Stiripesurse.md

Gherasimov a “sintetizat rapoartele şi a trasat misiuni viitoare” în faţa forţelor ruse, conform ministerului, care a difuzat o înregistrare video a vizitei şefului Statului Major pe linia frontului.

Valeri Gherasimov a inspectat trupele ruse care avansează în Doneţk

Imaginile îl arată pe Gherasimov în uniformă de campanie făcând turul unor blindate şi ascultând rapoartele comandanţilor.

Gherasimov a profitat de această vizită pentru a decora soldaţi şi ofiţeri care s-au remarcat în lupte.

Generalul a vizitat periodic trupele de pe front în timpul celor aproape doi ani şi jumătate de război. Supus unor critici dure, în special din partea bloggerilor militari, pentru eşecurile şi retragerile trupelor ruse în 2022, el poate raporta acum o serie de progrese treptate de când Rusia a preluat iniţiativa pe front şi a capturat oraşul Avdiivka (est) în februarie.

Ministerul rus al Apărării a comunicat duminică faptul că trupele grupării militare Ţentr au cucerit localitatea Novoselivka Perşa din regiunea Doneţk.

Valeri Gherasimov a inspectat trupele ruse care avansează în Doneţk

Aşezarea Novoselivka Perşa, care avea o populaţie de aproximativ 1.000 de locuitori înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, este situată la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Doneţk, capitala regiunii cu acelaşi nume.

Cucerirea acestui sat urmează cuceririi de săptămâna trecută a satului Vovce, în timp ce trupele ruse înaintează de-a lungul acestui sector în direcţia oraşului Pokrovsk, un nod rutier important din zonă.

Rusia nu a realizat până acum însă niciun progres strategic, dar forţele sale controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, iar războiul nu dă semne că s-ar apropia de sfârşit, notează Reuters.

Valeri Gherasimov a inspectat trupele ruse care avansează în Doneţk

În iunie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Valeri Gherasimov şi al fostului ministru al apărării Serghei Şoigu, afirmând că îi suspectează de crime de război pentru direcţionarea atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile.

Rusia neagă comiterea de crime de război în Ucraina şi a respins demersul ca fiind lipsit de sens juridic, deoarece nu este membră a CPI.

Tags: DoneţkrusiaucrainaValeri Gherasimov
Război in Ucraina