X

Valeriu Ostalep, afaceri cu armament și propagandă pro-rusă în Moldova

Valeriu Ostalep, afaceri cu armament și propagandă pro-rusă în Moldova

Fostul politician și actual om de afaceri, Valeriu Ostalep, este acuzat că diseminează constant narațiunile propagandistice ale Kremlinului, similare cu cele promovate de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, potrivit anticorupție.md

În cadrul unei emisiuni moderată de Natalia Morari, Ostalep a declarat că guvernul moldovean nu mai răspunde intereselor naționale, ci este controlat de Bruxelles. „Moldova nu are guvernul său. Moldova nu are instituțiile sale de stat. Sunt PAS, Sandu și curatorii lor,” a spus Ostalep, aliniindu-se astfel la retorica Kremlinului.

Ostalep acuză guvernul de la Chișinău de „subordonare oarbă față de curatorii occidentali” și de o „înarmare excesivă”, în timp ce vinde arme.

Afaceri cu armament și legături cu fostul oligarh Plahotniuc

Ostalep, împreună cu fratele său Ion, dețin un grup de companii specializate în vânzarea de arme și muniții către instituțiile de securitate ale statului moldovean, precum și în servicii de pază. Firma lor, Sniper Elite SRL, importă și exportă arme din mai multe țări europene și a preluat contracte de la compania Argus-S, deținută anterior de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Implicarea în scena politică moldovenească

Pe lângă activitățile de afaceri, Ostalep a devenit un jucător activ pe scena politică moldovenească, participând la întâlniri cu lideri ai opoziției, inclusiv partide pro-Kremlin, pentru identificarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Aceste mișcări sunt văzute de analiști ca o încercare de a compromite aspirațiile europene ale Chișinăului.

Retorică de război hibrid

Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că retorica lui Ostalep împotriva guvernului pro-european face parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova. „Războiul hibrid este în plină desfășurare, intensificându-se odată cu apropierea alegerilor din Republica Moldova,” a precizat Carp.

 

Tags: afaceri cu armamentValeriu Ostalep
Categorii: PoliticăȘtirile zilei