Vama, mai puțini bani acumulați la bugetul de stat. Explicațiile Serviciului Vamal

Publicat:

Vama, mai puțini bani acumulați la bugetul de stat. Explicațiile Serviciului Vamal

Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în luna ianuarie curent, la suma de 2,35 de miliarde de lei, cu aproape 345 de milioane de lei mai puțin decât în prima lună a anului trecut.

Citește și Descinderi într-un nou caz de organizare a migrației ilegale. Ucraineanul ar fi achitat 9 000 EUR


Serviciul Vamal susține că reducerea sumei încasate din drepturi de import-export a fost cauzată de mai mulți factori, inclusiv de faptul că, începând cu 1 ianuarie 2023, au fost eliminate taxele pentru proceduri vamale, iar neîncasarea pentru luna ianuarie a constituit 47,79 de milioane de lei.

Totodată, cursul de schimb al valutei Euro a scăzut cu 5,7% și al USD – cu 7,2 % în comparație cu aceeași perioadă a anului 2023, fapt care a avut un impact asupra calculării valorii în vamă a mărfurilor din care se achită TVA și taxa vamală.

Și micșorarea prețului declarat în vamă la benzină (cu 10%, de la 16,10 lei per litru în ianuarie 2023 la 14,56 de lei per litru în ianuarie 2024), dar și la motorină (cu 20%, de la 18,69 lei per kg în ianuarie 2023 la 15,01 lei per kg în ianuarie 2024, dar și micșorarea cantității importate în 2024 față de ianuarie 2023 a dus la diminuarea veniturilor încasate la vamă.

„Deși acciza a crescut, aceasta se achită pornind de la cantitatea importată, iar atunci când cantitatea este semnificativ mai mică, nu pot fi înregistrate creșteri”, explică Serviciul Vamal.

Alte cauze ce au dus la diminuarea încasărilor sunt achitarea, în luna ianuarie 2023, a datoriei S.A. „Moldovagaz” în valoare de 271,62 de milioane de lei, fapt ce a crescut atunci veniturile, iar în acest an condițiile climaterice au obstrucționat circulația rutieră, fiind desfășurate mai puține rute de către transportatorii de mărfuri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN Sursa: ipn.md

Un olandez, arestat în Rusia pentru ‘violenţă’ împotriva unui ofiţer de poliţie

Un olandez, arestat în Rusia pentru 'violenţă' împotriva unui ofiţer de poliţie Justiţia rusă a dispus vineri plasarea în arest provizoriu a unui cetăţean olandez...

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT IT Career Expo 2024, considerat de specialişti...

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.