X

Vânat de Rusia şi SUA, un hacker care a deturnat 4 miliarde de dolari bitcoin este judecat în Grecia

Un rus suspectat de organizarea unei operaţiuni de spălare a banilor folosind moneda virtuală bitcoin a fost audiat vineri de un tribunal din Grecia în vederea extrădării sale în Statele Unite, relatează Reuters, conform agerpres.

Aleksandr Vinnik a fost arestat într-un hotel din nordul Greciei la sfârşitul lunii iulie pe baza unui mandat american. Rusia a cerut de atunci extrădarea sa pe baza unor acuzaţii separate de fraudă, a declarat avocatul său, Xanthippi Moisidou.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

Potrivit Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, Vinnik a facilitat infracţiuni începând din 2011, inclusiv piraterie informatică, fraude şi trafic de droguri prin spălarea a cel puţin 4 miliarde de dolari prin intermediul BTC-e, un serviciu de schimb folosit pentru a tranzacţiona bitcoin şi alte monede digitale.

Vinnik, care a fost escortat încătuşat la intrarea prin uşa din spate a unui tribunal din Salonic, respinge acuzaţiile. Dacă va fi extrădat în Statele Unite, el este pasibil de o pedeapsă de până la 55 de ani de închisoare.

El este unul dintre şapte ruşi arestaţi sau inculpaţi în SUA în acest an pentru criminalitate informatică.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic ZGUDUIE Mexicul

Rusia a încercat să obţină extrădarea cetăţenilor săi urmăriţi penal în Statele Unite. Evgheni Nikulin, un presupus hacker rus, a fost arestat anul trecut la Praga, şi atât Statele Unite, cât şi Rusia cer extrădarea sa.

Ministerul rus de Externe a criticat arestarea lui Nikulin, declarând că ea arată că Washingtonul a organizat o vânătoare la nivel global împotriva cetăţenilor ruşi.

O audiere în instanţă pentru extrădarea lui Vinnik în Rusia nu a fost încă stabilită, a spus Moissidou.

Ministrul grec al justiţiei poate aproba de obicei extrădarea către o singură ţară şi să o blocheze pe cealaltă în cazul unor cereri concurente din partea a două sau mai multor ţări.

Tags: Aleksandr VinnikbitcoinEvgheni Nikulinextradarefraudegreciamoneda virtualapiraterie informaticaPragarusiaSalonicSUAtrafic de droguriXanthippi Moisidou
Categorii: Diaspora