Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut în iulie, iar moneda se întărește în raport cu dolarul american

Publicat:

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut în iulie, iar moneda se întărește în raport cu dolarul american

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut cu 0,1% în iulie, revenind după scăderea din iunie. Moneda euro s-a întărit la 1,11 față de dolar, ca urmare a speculațiilor privind reducerea ratei Fed din SUA, înainte de raportul de vineri privind locurile de muncă, relatează Euronews.com.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, vânzările cu amănuntul în zona euro au crescut cu un modest 0,1% în iulie 2024, revenind după un declin de 0,4% în iunie, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Această creștere timidă a fost în conformitate cu previziunile economiștilor, reflectând redresarea lentă a regiunii. În Uniunea Europeană extinsă, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în iulie, inversând, de asemenea, declinul de 0,4% din luna precedentă.

Pe o bază anuală, indicele vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în zona euro, evidențiind provocările persistente cu care se confruntă cheltuielile de consum în blocul monetar. În schimb, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere anuală de 0,4% a volumului comerțului cu amănuntul.

Defalcarea sectorială și performanța statelor membre

În ceea ce privește performanțele sectoriale, în luna iulie s-au înregistrat rezultate diferite în diferitele categorii din zona euro. Vânzările de alimente, băuturi și tutun au crescut cu 0,4%, în timp ce produsele nealimentare, cu excepția combustibilului auto, au înregistrat o creștere de 0,1%. Cu toate acestea, vânzările de combustibil auto în magazinele specializate au scăzut cu 1,0%.

La nivelul Uniunii Europene, s-au observat tendințe similare, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun crescând cu 0,5%, produsele nealimentare (cu excepția combustibilului auto) crescând cu 0,2%, iar vânzările de combustibil auto scăzând cu 1,4% în magazinele specializate.

Dintre statele membre pentru care au fost disponibile date, Croația a înregistrat cea mai mare creștere lunară a volumului comerțului cu amănuntul, cu o creștere de 2,9%. Austria și Slovacia au urmat, ambele înregistrând o creștere de 1,8%, în timp ce Slovenia a înregistrat o creștere de 1,6%. La celălalt capăt al spectrului, Luxemburg a înregistrat cel mai puternic declin, cu o scădere de 2,1%, urmat de România (-1,8%) și Cipru (-1,1%).

Reacțiile pieței

Moneda euro a rămas fermă la 1,11 față de dolarul american, crescând joi cu 0,2%, atingând niveluri înregistrate ultima dată la sfârșitul lunii august.

Această consolidare a monedei unice a venit ca urmare a faptului că traderii au intensificat pariurile pe reducerea ratei dobânzii de către Rezerva Federală, piața concentrându-se asupra viitorului raport privind ocuparea forței de muncă din SUA, programat pentru vineri.

Speculațiile de pe piață cu privire la amploarea potențialei reduceri a ratei s-au intensificat. Conform instrumentului CME FedWatch, există acum o probabilitate de 41% de reducere cu 50 de puncte de bază la reuniunea Rezervei Federale din 18 septembrie, în creștere de la 34% săptămâna precedentă.

Datele privind locurile de muncă din SUA de vineri sunt considerate esențiale, creșterea mai slabă decât se aștepta a numărului de locuri de muncă și o nouă creștere a ratei șomajului din iulie fiind de natură să alimenteze așteptările privind o reducere mai mare a ratei.

Piețele bursiere din Europa au înregistrat o evoluție moderată în urma vânzării de miercuri. Indicele Euro Stoxx 50 a scăzut cu 0,2% la ora 11:15 a.m., ora Europei Centrale.

Acțiunile franceze și olandeze au înregistrat pierderi ușoare, în timp ce Italia și Germania au înregistrat câștiguri marginale. Indicele IBEX 35 al Spaniei a depășit performanțele colegilor săi, crescând cu 0,5% pe fondul câștigurilor din sectorul bancar.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Printre acțiunile cu capitalizare mare, producătorul olandez de echipamente pentru semiconductoare ASML și-a continuat tendința descendentă, scăzând cu 1,8%, după o scădere bruscă de 5,9% miercuri, care a fost declanșată de o retrogradare din partea UBS. Alte scăderi notabile au inclus gigantul francez al luxului LVMH, în scădere cu 1,8%, precum și Air Liquide și Essilor, care au scăzut cu 1,9%, respectiv 1,6%.

În schimb, acțiunile din sectorul utilităților au fost cele mai performante din cadrul indicelui Euro Stoxx 50. RWE din Germania a crescut cu 3,8%, în timp ce ENGIE din Franța a urcat cu 1,8%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judocanul Oleg Crețul a cucerit medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Paris

Judocanul Oleg Crețul a cucerit medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Paris Avem a treia medalie de bronz pentru Republica Moldova în istoria...

Şeful GUR: Telegram este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei

Şeful GUR: Telegram este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov,...

Zona centrală a municipiului Cahul a fost renovată, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova

Zona centrală a municipiului Cahul a fost renovată, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova Zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul...

Festivalul de film de la Veneţia: filmul ‘Russians at War’ provoacă polemică în Ucraina, regizoarea sa se apără

Festivalul de film de la Veneţia: filmul 'Russians at War' provoacă polemică în Ucraina, regizoarea sa se apără Personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.