X

Vârful epidemiei de COVID-19 ar putea fi atins în SUA în această săptămână

Vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în Statele Unite în această săptămână, a declarat un înalt oficial american din domeniul sănătăţii, care a subliniat existenţa unor semnale de stabilizare a bolii la nivel naţional, informează Reuters, scrie agerpres.

Statele Unite, care ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai populate state ale lumii, a înregistrat mai multe decese cauzate de COVID-19 decât oricare altă ţară – peste 22.000 de victime până luni dimineaţă, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii agenţiei de presă Reuters.

Citește și : Bilanțul pandemiei de coronavirus în Turcia

Aproximativ 2.000 de decese au fost raportate în fiecare din ultimele patru zile consecutive, cele mai multe dintre ele fiind localizate la New York şi în jurul acestei metropole americane. Experţii spun că statisticile oficiale au subevaluat însă numărul real al persoanelor care au murit din cauza acestei boli respiratorii, deoarece nu includ decesele înregistrate la domiciliu.

“Ne apropiem de vârful epidemiei chiar acum”, a declarat Robert Redfield, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), în emisiunea “Today” a postului NBC. “Veţi şti că am ajuns la vârful epidemiei atunci când în ziua următoare sunt raportate mai puţine victime decât în ziua precedentă”, a explicat acelaşi oficial american.

Restricţiile de izolare la domiciliu pentru a limita răspândirea bolii, adoptate de câteva săptămâni în multe regiuni ale ţării, au avut efecte nefaste asupra economiei, iar mulţi specialişti au început să pună întrebări despre felul în care Statele Unite vor putea să contrabalanseze închiderea companiilor şi a fluxurilor turistice.

Duminică, un oficial din administraţia Trump a indicat 1 mai ca dată potenţială de relaxare a restricţiilor, avertizând totuşi că este prea devreme pentru a spune dacă acest obiectiv va fi atins.

Robert Redfield a refuzat să ofere jurnaliştilor un calendar exact al repornirii economiei americane şi a lăudat măsurile de distanţare socială, despre care a spus că au contribuit la scăderea ratei mortalităţii.

“Nu există niciun dubiu că va trebui să repornim economia într-un mod corect. Va fi un proces gradual, pas cu pas. Va fi determinat de datele şi statisticile medicale”, a adăugat oficialul american.

Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, a transmis un avertisment în care a spus că ţara sa nu este pregătită pentru a pune capăt măsurilor de izolare.

Citește și : Un marinar de pe USS Theodore Roosevelt a murit din cauza covid-19

Congresul american va anunţa în această săptămână un set de noi măsuri pentru a diminua efectul negativ al pandemiei asupra economiei naţionale. Democraţii vor să aloce fonduri în beneficiul unor iniţiative anti-coronavirus, inclusiv pentru a asigura teste rapide la nivel naţional şi echipamente personale de protecţie.

Preşedintele Donald Trump a distribuit duminică pe Twitter un mesaj în care se solicita demiterea medicului Anthony Fauci, după ce principalul specialist american în boli infecţioase a spus că multe vieţi omeneşti ar fi putut fi salvate dacă Statele Unite ar fi adoptat măsuri de izolare mai devreme, la începutul epidemiei de coronavirus.

Distribuirea acelui mesaj pe Twitter a alimentat speculaţiile potrivit cărora Donald Trump şi-a pierdut răbdarea cu renumitul om de ştiinţă şi ar putea să îl demită. Luni, biroul de presă de la Casa Albă nu a făcut niciun comentariu despre mesajul publicat de preşedintele Trump pe această reţea de microblogging.

Tags: covid-19decesenew yorkStatele UniteSUA
Categorii: Știrile zilei