X

Varianta finală a preşedinţiei bulgare la UE a fost trimisă în parlamentul de la Sofia

Varianta finală a programului preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene, care va avea loc în prima jumătate a anului viitor, a fost prezentată vineri Adunării Naţionale (parlamentul unicameral), după ce a fost adoptată de Consiliul de Miniştri la 6 decembrie, informează BTA, potrivit agerpres.

Ministrul pentru preşedinţia bulgară a UE, Liliana Pavlova, care le-a mulţumit cu această ocazie legislatorilor pentru contribuţia lor la program, a precizat că a fost finalizat şi calendarul evenimentelor din cele şase luni, ce cuprinde 270 de reuniuni prevăzute să se desfăşoare în Bulgaria, şase dintre ele având şi o dimensiune parlamentară.

Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

Programul identifică patru mari priorităţi – viitorul Europei şi al tineretului european, creşterea economică şi convergenţa socială, perspectivele şi conexiunile europene ale Balcanilor de vest, securitatea şi stabilitatea într-o Europă puternică şi unită, precum şi economia digitală şi competenţele de viitor.

“Vom încerca să susţinem importanţa politicii de coeziune pentru continuarea eforturilor de eliminare a diferenţelor dintre regiunile Uniunii Europene şi până în mai ar urma să finalizăm împreună cu Comisia Europeană toate propunerile legale pe care le avem în vedere”, a spus Pavlova.

Kristian Vigenin, secretarul grupului parlamentar al alianţei de opoziţie BSP pentru Bulgaria, a subliniat că Sofia trebuie să profite de preşedinţia UE pentru a ridica şi propriile sale probleme. El a atenţionat că formaţiunea sa îşi va da susţinerea în chestiuni legate de preşedinţia UE, “dar acest lucru nu înseamnă că va păstra tăcerea în legătură cu alte probleme”.

Citeşte şi: Beijingul şi-a extins obiectivele militare din Marea Chinei de Sud

Potrivit deputatei Djema Grozdanova (GERB, de guvernare), “succesul preşedinţiei bulgare a UE va fi măsurat prin numărul de dosare sensibile finalizate”. Grozdanova, preşedinta Comisiei parlamentare pentru politică externă, a menţionat totodată că “ar fi greşit ca în timpul preşedinţiei să fie susţinute interese naţionale limitate”, adăugând că este vorba de “o regulă nescrisă care trebuie respectată”.

La rândul său, Iordan Ţonev, unul dintre liderii parlamentari ai formaţiunii de opoziţie Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi, a etnicilor turci, a atras atenţia că “nu pot exista securitate şi stabilitate într-o Europă puternică şi unitate dacă vom tolera în continuare naţionalismul şi radicalismul”. Ţonev a mai notat că stabilitatea Balcanilor de vest depinde de continuarea de către Turcia a negocierilor de aderare la UE. 

Tags: BSPBulgariaDjema GrozdanovaGERBIordan ŢonevKristian VigeninLiliana PavlovasofiaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora